Мажоритарният собственик на „Свилоза” иска да я извади от борсата

БФБ не е в състояние да изпълнява функциите си, коментира пред Economic.bg Красимир Дачев

Мажоритарният собственик на предприятието за целулоза "Свилоза" „А.Р.У.С Холдинг” иска да извади компанията от Българска фондова борса (БФБ), изкупувайки акциите ѝ. Това става ясно от внесено днес търговско предложение от "А.Р.У.С Холдинг" в Комисията за финансов надзор (КФН).

Мажоритарният собственик притежава пряко 25.615 млн. акции и иска да изкупи останалите над 2.139 млн. акции с право на глас, които представляват 6.74% от капитала и от гласовете на Общото събрание на „Свилоза”. Предлаганата цена на акция е 4.70 лв., която е изчислена над средната претеглена пазарна цена на акциите за последните 6 месеца. С останалите акционери в "Свилоза" KBD SA, Luxemburg, "А.Р.У.С Холдинг" е сключила търговско споразумение на 10 октомври за обща политика по управление. 

„Не получаваме очакванията, които имахме вече 20 години на борсата”, коментира пред Economic.bg мажоритарният собственик на "А.Р.У.С Холдинг" Красимир Дачев. Той обясни, че функциите на БФБ са по прозрачен път да се набират средства за инвестиции, а тя не е в състояние да ги изпълнява. 

Намеренията на компанията са да запази дейността на дружеството без съществени промени и да оптимизира продажбите и производството чрез нови инвестиции и подобряване на базата. В зависимост от пазарните условия на целулоза и дървесина и перспективите за развитие на „Свилоза” в следващите години може да разшири продуктовото си фолио.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: акции | БФБ | изкупуване | Свилоза | Красимир Дачев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини