Нов лидер на пазара на компютри за 2018 г.

HP губи първото място, сочи анализ на Gartner

Снимка: Pixabay
Пазарът на компютри има нов лидер през 2018 г. 

Пазарният дял на Lenovo нараства до 24.2% от 21.9% през четвъртото тримесечие и до 22.5% от 20.8% за годината, изпреварвайки HP Inc.  и заставайки на първото място и за двата периода. 

Dell запазва третото си място, докато пазарният й дял нараства до 15.9% от 15% за четвъртото тримесечие и до 16.2% от 15.1% за годината.

Apple Inc. остава на четвърто място, като пазарният й дял нараства до 7.2% за тримесечието и частично спада до 6.9% за годината.

Общите продажби на компютри в световен мащаб са намалели както през четвъртото тримесечие, така и за цялата 2018 г., според данните на изследователската компания Gartner. Глобалните продажби на компютри са паднали с 4,3% до 68,6 милиона единици през четвъртото тримесечие и с 1,3% до 259,4 милиона бройки за цялата 2018 г., обяви Gartner.

"Точно когато търсенето на пазара на компютри започна да се повишава, недостигът на процесори създаде проблеми във веригата за доставки", казва в изявление Микако Китагава, старши главен анализатор в Gartner. "След две тримесечия на растеж през второто и третото тримесечие на 2018 г., продажбите на компютри намаляха през четвъртото тримесечие".


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: hp | компютри | продажби | lenovo | Gartner