Правителството увеличава данъците под синдикален натиск

АОБР определя планираните реформи в пенсионно-осигурителната система като популистки

Правителството увеличава максималния осигурителен доход, който е своеобразен данък, под синдикален натиск и без оценка какво ще е въздействието от това решение. Не са проведени и необходимите обществени и експертни консултации. Същото се отнася и за решението да се запази тавана за новите пенсии от началото на 2019 г. Това гласи позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), във връзка с обявените от управляващите промени в пенсионно-осигурителната система.

„Декларираме категоричното си несъгласие с провеждането на отделни срещи със синдикалисти, зад гърба на национално представителните организации на работодателите и други компетентни органи, с правомощия да провеждат политиките в областта на държавното обществено осигуряване”, гласи част от становището на БСК.

Според организацията планираните промени са приети в условия на преобладаващи популистки нагласи преди провеждането на изборите за депутати в Европейския парламент и за местна власт. От БСК заявяват, че не са отчетени основни принципи на системата за покриване на разходите за пенсионно осигуряване, както и различията в практиката на държавите-членки на ЕС и водещите пазарни икономики.

От организацията посочват също, че планираните реформи в пенсионно-осигурителната система влизат в драстично противоречие с огласените предизборни обещания и управленската програма на управляващата коалиция за отказ от увеличаване на данъчните и осигурителни задължения.

Именно поради всички тези причини от БСК настояват за незабавна среща с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, социалния министър Бисер Петков и управителя на НОИ Ивайло Иванов.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: данъци | БСК | пенсионно осигуряване | таван на пенсиите

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини