Заработи първият реактор на плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов“

„Енергийното стартиране е победа за целия „Росатом“, каза зам.-главният директор на „Концерн Росенергоатом“ Павел Ипатов

На единствената в света плаваща атомна централа „Академик Ломоносов“ започнаха тестовете на първия от двата реактора като бе въведена енергийна мощност от 10%.

Въвеждането се извършва на етапи, като първият е на ниво до 10% от номиналната мощност, а заключителният – на 110%. На всеки етап се овладяват режимите на работа на оборудването, автоматичните регулатори, системите на безопасност и другите устройства и системи.

Предвижда се поетапното натоварване и на двете реакторни инсталации на плаващия атомен енергоблок до номинална мощност, за да бъдат потвърдени заложените характеристики и възможността за експлоатация за целия срок на работа.

„Енергийното стартиране е победа за целия „Росатом“. Това е изключително важен етап, който се осъществява в рамките на комплексните тестове и всъщност е функционална проверка на цялото оборудване“, отбеляза заместник генералният директор и директор на специалните проекти и инициативи на „Концерн Росенергоатом“ Павел Ипатов.

Преди енергийното стартиране на реактора бяха подготвени условията за надеждна и безопасна експлоатация на целия комплекс. Беше подбран и обучен оперативния и ремонтния персонал, разработени -  експлоатационните инструкции и оперативните схеми, техническата документация за отчетността, бяха подготвени резерви от гориво, материали, резервни части. Въведени бяха в действие системите за диспечерско и технологическо управление, за противопожарна сигнализация и пожарогасене, за радиационен контрол, управление и защита, за вентилация и устройствата за преработване и съхраняване на радиоактивни отпадъци.

Основният етап на дейностите по стартиране на атомната енергийна инсталация на плаващия енергоблок - комплексните тестове, започнаха на 25 ноември  и ще продължат до есента на 2019 г. Тогава „Академик Ломоносов“ ще бъде изтеглен на буксир до пристанището на град Певек, Чукотка, където ще замени мощностите на Билибинската АЕЦ и на Чаунската ТЕЦ.

Плаващият атомен енергоблок „Академик Ломоносов“ е част от Проект 20870 и е главният от серията мобилни енергоблокове с малка мощност. Той е предназначен за Крайния север и Далечния изток и основната му цел е да осигури енергия за отдалечени промишлени предприятия, пристанищни градове и газови и нефтени платформи в открито море.

„Академик Ломоносов“ има две реакторни инсталации КЛТ-40С, които могат да произвеждат до 70 мегавата ток и до 50 гигакалории на час топлинна енергия в номинален работен режим. Това е достатъчно за снабдяването с електричеството на град с население от 100 000 души.

„Академик Ломоносов“ се изгражда на площадката на „Атомфлот“ (част от „Росатом“) от специалистите на Балтийски завод.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Росатом | Академик Ломоносов | плаваща АЕЦ | стартиране | енергоблок

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини