Агенцията за пътна безопасност се създава заради липса на комуникация в много други агенции

Премиерът Бойко Борисов каза, че новата държавна структура ще координира работата на всички други държавни структури, които не са работили досега

Агенцията за пътна безопасност се създава заради липса на комуникация в много други агенции
Между 11 институции е споделена отговорността за движението по пътищата в момента, а няма координиращ механизъм между тях. Така премиерът Бойко Борисов обясни нуждата от създаването на новата Агенция по пътна безопасност, която трябва да заработи от началото на следващата година. По време на парламентарния контрол днес Борисов уточни, че звеното ще разработва, координира и контролира провеждането на политиката по пътна безопасност в България, като се предвижда да поеме част от контролните функции на различните институции, между които е споделена отговорността в настоящия момент. 

По думите на премиера новата агенция е на етап обществено обсъждане и ще бъде към администрацията на Министерския съвет.

За създаване на ново звено заговори първо вицепремиерът Томислав Дончев след катастрофата край Своге през август, в която загинаха 20 души. Подобен орган обаче вече съществува под шапката на Министерството на вътрешните работи и се казва Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДП). Според Дончев обаче липсва синхрон между всички структури, отговарящи за пътната безопасност у нас, каквото е и мнението на Борисов.

Премиерът изтъкна и нещо, което досега не е било правено – да се събира статистика за пътната безопасност. Той обеща да има и взаймодействие с европейските органи. 

Депутатът от БСП Драгомир Стойнев подчерта, че с новата агенция „не се грижим за сектора, а само създаваме нова бюрокрация“. Той подчерта, че общественото обсъждане за създаване на звеното е приключило на 5 декември. 

Очаква се начело на агенцията да застане бившият зам.-министър на регионалното развитие Малина Крумова, на чийто пост в момента е бившият регионален министър Николай Нанков, подал оставката си, за да „поеме политическа отговорност“ след катастрофата до Своге.
Коментари: 0