България разчита на „Росатом” за всички етапи на АЕЦ „Белене”

General Electric може да сътрудничи при осигуряването на част от финансирането за проекта

10:29 16.04.2019

България разчита на партньорство с Държавната корпорация „Росатом” на всички етапи от реализацията на проекта АЕЦ „Белене”. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща с генералния директор на руската компания Алексей Лихачов, която се проведе в рамките на XI-я Международен форум "Атомекспо 2019" в гр. Сочи, Русия.

Министър Петкова запозна представителите на „Росатом” с етапа, на който се намира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта и добави, че двете страни ще продължат активния си диалог по АЕЦ „Белене”. „Предстои публикуване на документацията в Официален вестник на Европейската комисия. След това ще информираме писмено заинтересованите компании, че 90-дневният срок за подаване на заявления е започнал”, заяви Петкова.

"Готови сме да разгледаме нашето участие в рамките на международното сътрудничество, като спазваме определени условия, които изискват този проект да ни е от полза", каза Лихачов, цитиран от ТАСС. 

„Продължава отличната съвместна работа между АЕЦ "Козлодуй" и Държаната корпорация „Росатом” в изпълнение на програмата за модернизация на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа“, обясни още Петкова в Сочи.

„Национална електрическа компания" ЕАД ще довърши процедурата за лицензиране на проекта, допълни тя. Получено е становище от Агенцията за ядрено регулиране, с което се потвърждава валидността на издадените до момента разрешения. Завършването на процедурата по лицензиране ще даде възможност на потенциалните инвеститори да разполагат с пълната информация по проекта.

По-рано министър Петкова разговаря и с представители на американската компания General Electric като от тяхна страна бе потвърден интересът им за участие в АЕЦ „Белене” като доставчик на част от оборудването и инженер по проекта. General Electric би могла да сътрудничи и при осигуряването на част от финансирането за проекта, стана ясно по време на срещата.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АЕЦ Белене | Сочи | Теменужка Петкова | процедура | General Electric | Росатом

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини