Борис Джонсън предлага търговско споразумение между Лондон и ЕС

Според него може да отпадне необходимостта от т.н. предпазен механизъм за Северна Ирландия

Снимка: БТА
08:24 22.07.2019
Кандидатът за следващ британски премиер Борис Джонсън смята, че Великобритания може да излезе от задънената улица около Brexit чрез търговско споразумение с Европейския съюз. 

Джонсън смята, че страната му може да напусне Общността и да договори споразумение за свободна търговия, което да премахне част от проблематичните елементи на предишното споразумение, договорено между Тереза Мей и лидерите на ЕС

В седмичната си рубрика за британския "Дейли Телеграф" Джонсън посочва, че може да бъде направено така, че да отпадне необходимостта от т.н. предпазен механизъм за Северна Ирландия, който бе залегнал в предишното споразумение. 

"Можем да излезем от ЕС на 31 октомври и със сигурност имаме технологията да го направим. Това, от което се нуждаем сега, е воля и устрем", допълва Джонсън.

Междувременно британският в. "Тайм" разкри, че Европейската комисия подготвя многомилиарден пакет за подпомагане на Ирландия, за да компенсира икономическите щети при Brexit без споразумение. Ирландският министър на външните работи Саймън Ковини заяви отново, че ЕС няма да променя споразумението за раздялата на Великобритания, част от което е и предпазният механизъм. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | споразумение | Борис Джонсън | Brexit | преговори | Северна Ирландия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини