Бразилия няма пари да се справи с пожарите в Амазонка

Френският президент иска темата да бъде водеща по време на срещата на Г-7 във Франция през уикенда

Снимка: БТА
19:35 23.08.2019
Пожарите, които опустошават Aмазонка, превърнаха деня в нощ. Бразилия обяви, че няма пари да се справи с бедствието. Европейските лидери определиха ситуацията като „международна криза“. В Twitter френският президент Еманюел Макрон написа, че „домът ни гори“. Думите му предизвикаха гнева на бразилския президент, който го обвини в колониализъм.

Димът от огъня в Амазонската джунгла се вижда и от 600 км височина в Космоса. 74 000 горски пожара от началото на годината, което е с 83% повече от 2018 г. В сърцето на Амазонка, едно от 420-те племена, се опитва да спаси дома си от пламъците.

„Това е разрушение. За тази гора ще дам и последната си капка кръв“, каза племенният вожда Раймундо Мура.

Еколозите са категорични - животновъдството, изграждането на водноелектрически язовири и пътища и незаконната сеч са основна причина за пожарите. Бразилският президент призна, че страната му няма ресурси да се справи с огъня.

„Министерството на правосъдието може да прати 40 души в Амазонка, за да се борят с пожарите. Няма ресурси, хаосът е дошъл“, каза още президентът на Бразилия Жаир Болсонаро. Президентът отиде още по-далеч. Той разкритикува „екологичната психоза“ по повод пожарите и обвини природозащитниците, че палят гората.

„Неправителствените организации загубиха пари. Без пари от Норвегия и Германия те остават без работа. И какво правят? Опитват се да ме свалят“, заяви президентът на Бразилия.

„Болсонаро е отговорен за случващото се в Амазонка. Той промотира политика, окуражаваща екологични престъпления“, добави координаторът Марсио Астрени от „Грийнпий“.

Бразилският президент влезе в конфронтация с Макрон и го обвини, че има колониално мислене и използва пожарите за политически цели. Размяната на остри реплики дойде, след като френският президент написа в Twitter: „Нашият дом гори. Буквално. Амазонската джунгла - белите дробове, които произвеждат 20% от кислорода на планетата ни, горят! Това е международна криза“.

Еманюел Макрон призова пожарите в Амазонка да бъдат основна тема на срещата на лидерите на Г-7 във Франция през уикенда.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пожари | пожари в Амазонка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини