Филаделфия иска да забрани безкешовите магазини

Липсата на възможност за плащане в брой е дискриминация, смята властта там

Снимка: Pixabay
18:21 11.03.2019
Хартиените пари все още циркулират, въпреки че вече активно функционират всевъзможни инструменти за безкешови плащания, а на някои места по света дори се отварят магазини без нито един касиер. В тази епоха впечатление прави законът във Филаделфия, който задължава магазините да приемат и пари в брой, гарантирайки отлагането на тяхното изчезване поне временно. 

Законопроектът влиза в сила от 1 юли е представлява първият по рода си опит на кмет на американски град да задължи бизнеса да приема хартиени пари. Стремежът е да се противодейства на навлизането на безкасовите магазини, които според критиците представляват едновременно нахлуване в личния живот и форма на дискриминация срещу бедните хора и тези без банково облсужване, пише Mashable. 

Повечето такива граждани са с ниски доходи, представители на малцинствата или емигранти, отбелязва Уилям Грийнли, който представи законопроекта. „Струва ми се, че това е форма на дискриминация“, коментира той пред The Wall Street Journal. 

Грийнли не е единственият обезпокоен от проблемите пред безкешовото общество. Според New York Times властите в Ню Джърси, Ню Йорк, Сан Франциско, Чикаго и Вашингтон също обсъждат подобни законопроекти.

Движението на бизнеса далеч от парите в брой – илюстрация на което е експериментът на кафе веригата Blue Blue да забрани плащането с хартиени банкноти – дава предимство на компаниите за кредитни и  други банкови карти. 

Критиците отбелязват още, че с разгръщането на цифровата епоха се развиват и тревожни явления като капитализмът на наблюдението и непрекъснатото нарушаване на неприкосновеността на личните данни. Всяка извършена сделка се записва и праща на трета страна, където информацията остава налична завинаги. Предполага се, че в някакъв момент това архивно знание може да бъде използване срещу клиент, купил си по-съмнителна стока или услуга. 

За сметка на това възможността за плащане в брой позволява на хората да харчат парите си както намерят за добре, без да се страхуват, че един ден информацията за покупката им ще бъде използвана срещу тях, пише изданието. 

Връщайки се на предприетите законови действия от кмета на Филаделфия, технитя мотив е дискриминацията на бедните. Според официалните данни 26% от жителите там са под прага на бедността, като много от тях не използват никакво банкиране. Виждайки знака „тук не се приема кеш“, тези хора може да го приемат като предупреждение да стоят настрана. 

Само времето обаче ще покаже дали градовете като, които се опитват да заобиколят цифровото бъдеще, е правилният подход. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: кеш | пари в брой | мобилни плащания | безкешови магазини | Филаделфия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ