Германското правителство планира да налее €50 млрд. в Deutsche Bahn

Средствата ще бъдат използвани за модернизиране на железопътната мрежа и покриване на дефицита

Снимка: Pixabay
Германското правителство иска да инжектира около 50 млрд. евро в модернизирането на националната железопътна мрежа през следващото десетилетие, пише вестник Bild.

Държавният железопътен оператор Deutsche Bahn е под натиск да подобри услугите си и да намали закъсненията на влаковете, които все повече дразнят пътуващите. Компанията също така е изправена пред финансови. Дългът ѝ надхвърля 20 млрд. евро, а недостигът на средства до 2023 г. ще достигне 5 млрд. евро.

Всяка година Deutsche Bahn изпитва недостиг на средства в размер на около 1.2 млрд. евро годишно. Тези пари са необходими за поддържането на железопътната мрежа, но дружеството не може да ги изкара от дейността си. Затова финансовото министерство планира да увеличи държавната субсидия от сегашните 3.5 млрд. евро на 4.6 млрд. евро. Тази сума трябва да се увеличи до 5.6 млрд. евро годишно между 2025 и 2029 г., се казва в информацията на Bild.

Говорител на Deutsche Bahn заяви, че не може веднага да коментира данните, тъй като преговорите с правителството продължават. Финансовото министерство не е коментирало темата.

Нетната печалба на компанията е паднала с една трета през 2018 г. до 540 млн. евро, съобщиха миналата седмица хора, запознати с финансовите резултати на Deutsche Bahn.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: дългове | дефицит | държавна субсидия | Дойче Бан | инвестиции в инфраструктура