Кирил Ананиев: Да дадем пари на медиците сега ще е грешка

Здравният министър иска да въведе формула за изчисляване на заплатите дори в частните болници

Снимка: Economic.bg/ Архив
08:41 21.03.2019
Правителството да извади едни пари и да ги даде на протестиращите медици сега би било грешка, тъй като така ще бъдат запазени всички недостатъци при формирането на работната заплата на медиците. Това каза здравният министър Кирил Ананиев в сутрешния блок на bTV по повод предстоящия днес национален протест на медицинските сестри в България.

„Още от самото начало казах, че уважавам претенциите на медицинските сестри, дълбоко уважавам труда, който те полагат, оценявам тяхната роля в лечебния процес. Те искат да има предвидимост в тяхната работа“, каза Ананиев. Той добави, че преди два дни е събрал директорите на държавните болници и специално е поставил въпроса указва ли се натиск върху медиците. „Беше ми казано категорично, че не е оказван натиск върху тях. Не мога да допусна да лиша хора от законовото им право да протестират“, коментира здравният министър.

Той припомни, че на 1 март е провел среща с медиците, по време на която е имало „доста конструктивен разговор“, по време на който е установена разлика в заплатите на медицинските сестри. Именно затова Ананиев е предложил да се разработи конкретна методика на база правила и принципи как да се определят заплатите на медиците. Тази методика би действала във всички лечебни заведения в страната.

„Първоначалната идея беше да се разработят тези правила и механизми за формиране на работната заплата в държавните болници, в болниците в смесено участие и общинските. Вчера медицинските сестри и всичките професионалисти по здравни грижи поставиха въпроса дали не трябва тези правила да се поставят и в частните болници“, допълни Ананиев. Той посочи, че е поел ангажимента да се срещне с Асоциацията на частните болници.

„Мисля, че можем да достигнем до консенсус, тъй като и те имат интерес да има правила и ред при формиране на работните заплати“, допълни той. Според него изваждането на едни пари сега означава да запазят всичките недостатъци на формирането на работна заплата, които съществуват в момента. „Затова предлагам да направим тази методика и каквото покаже, какъвто резултат покаже, тогава ще говорим за размера на парите, които са необходими, за да постигнем целите, които сме си поставили“, каза още Ананиев. По отношение на закона за съсловните организации, Кирил Ананиев заяви, че това е въпрос на парламента.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: заплати | Кирил Ананиев | министър на здравеопазването | национален протест | медицински сестри | медицински персонал | общински | частни болници

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини