Лондон не намери алтернатива на споразумението за Brexit

Депутатите в Лондон отхвърлиха нови четири алтернативни опции за излизането от ЕС

Снимка: БТА

Великобритания изобщо не се доближава до решаване на патовата ситуация около излизането си от Европейския съюз, след като парламентът в Лондон вчера не успя да събере мнозинство за каквато и да е алтернатива на споразумението за Brexit, пише Reuters.

След турбулентната минала седмица, по време на която споразумението, договорено от премиера Тереза Мей с Брюксел, бе отхвърлено за трети път, бъдещата посока на Brexit остава забулена в хаос. В опит да решат патовата ситуация британските депутати вчера гласуваха по четири, изготвени в последния момент, алтернативни варианта за Brexit. Всяка една от възможностите обаче бе отхвърлена от народните представители.

Опцията, която бе най-близо да събере мнозинство, беше предложението Великобритания да остане в митническия съюз на ЕС след Brexit. За приемането на този вариант не достигнаха три гласа. Идеята да се проведе втори, потвърждаващ, референдум за Brexit пък събра най-много общо гласове, но беше отхвърлена с 292-280.

Самото британско правителство категорично се противопоставя и на оставането в митническия съюз на ЕС, и на провеждането на втори референдум. Според управляващите в Лондон оставането в митническия съюз би означавало Великобритания да се откаже от свободата да сключва независими търговски споразумения, за което настояват евроскептично настроените британски политици. За втория референдум пък мнението на кабинета на Мей е, че той би бил предателство към гласувалите за Brexit през 2016 г., към които правителството е поело ангажимент да осъществи излизането от ЕС.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Лондон | ЕС | Брюксел | споразумение | Brexit | Брекзит | Тереза Мей | излизане на Великобритания от Европейския съюз

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини