Руанда откри първата си фабрика за смартфони

Апаратите ще се правят изцяло в Африка, без внос на части и компоненти

Снимка: Mara Group
18:40 08.10.2019
Президентът на Руанда Пол Кагаме в понеделник откри наричаната от него "първата фабрика за високотехнологични смартфони в Африка" в столицата на страната Кигали.

Кагаме оцени старта като поредния пробив за Руанда, която се радва на бърз икономически растеж през последните години и придоби репутация на център за иновации.

"Mara Phone се присъединява към нарастващия списък с висококачествени продукти, които се правят у нас", заяви президентът във фабриката за телефони Mara, която се намира в покрайнините на Кигали.

Mara Group, панафрикански бизнес със седалище в Дубай, казва, че фабриката ще произвежда „висококачествени смартфони на достъпна цена“.

Mara произвежда два типа смартфони в Руанда: Mara X с 16GB памет ще се продава на дребно за 120 250 франка (130 долара), докато по-усъвършенстваният модел Mara Z с 32GB място за съхранение се продава за около 175 750 франка (190 долара), заявиха от компанията. И двата телефона имат функции като висококачествени камери и режим на гласово активиране.

Изпълнителният директор на Mara Ашиш Такар заяви: "Преди няколко години разбрахме, че за да създадем положително социално въздействие върху нашия континент ... трябва да имаме висококачествени и достъпни смартфони". Той поясни, че много потребители в африканските страни са били принудени да избират между телефони, които са „висококачествени, но не достъпни, или достъпни, но не висококачествени“.

Такар също подчерта ангажираността на компанията да подкрепя развитието в Руанда, отбелязвайки, че 90% от 200-те служители във фабриката са местни, а 60% са жени.

Местно производство

Mara не е първата компания, която твърди, че е автор на първия смартфон, направен в Африка.

Южноафриканският стартъп Onyx Connect представи нискобюджетно устройство през 2017 година. 

Но Onyx внася някои части за своите телефони, докато Mara казва, че целият продукт е произведен и сглобен в Руанда.

"Целият производствен процес - от дънната платка до опаковането на телефона, се извършва в новооткритата ни фабрика", каза за CNN Еди Себера, ръководител на Mara за Руанда.

Компанията очаква голямо търсене на своите продукти. Себера казва, че фабриката има капацитет да произвежда "няколко милиона телефона годишно", което се очаква да нарасне с увеличаване на търсенето.

И докато първоначалният целеви пазар е вътрешен, компанията също се надява да намери експортни пазари за своите продукти.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: фабрика | смартфони | Руанда | Mara Group

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини