САЩ компенсират спада в петролния добив на Иран и Венецуела

Страните от ОПЕК дори произвеждат по-малко от първоначално договореното

Снимка: БТА
15:13 15.05.2019

На Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще ѝ се наложи със съвсем малко да увеличи добива на нефт. Причината е, че нарастващият добив от САЩ ще компенсира понижението на експорта от Иран и Венецуела вследствие на американските санкции. Това обяви Международната агенция по енергетика (IEA), пише Reuters.

IEA, която координира енергийните политики на индустриализираните държави, смята, че решението на Вашингтон да сложи край на отстъпките от санкциите, които позволяваха на осем страни да продължават да внасят суров петрол от Иран, са допринесли за и без това „объркващата прогноза за доставките“.

„Въпреки това има много ясни и добре дошли сигнали от страна на други производители, че те ще се ангажират да заместят барелите от Иран, макар и постепенно според търсенето от страна на клиентите“, гласи докладът на базираната в Париж IEA.

Организацията е категорична, че има поле накъде другите производители да увеличават добива си, и добавя, че през април държавите от ОПЕК са произвели около 440 хил. барела на ден по-малко петрол, отколкото първоначално договореното помежду им. Конкретно Саудитска Арабия, която е фактическият лидер на картела, е добила 500 хил. барела на ден по-малко нефт.

Според IEA световното търсене на петрол през 2019 г. ще е средно 100.4 млн. барела на ден, като така за пръв път то ще надхвърли 100 млн. барела на ден. Според Агенцията повишеният добив на държавите извън ОПЕК, особено САЩ през второто тримесечие на годината, ще спомогне за това пазарът да остане добре снабден с гориво. Американското производство на нефт през тази година се очаква да се увеличи с 1.7 млн. барела на ден.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | САЩ | гориво | Иран | Венецуела | ОПЕК | нефтен добив | нефтени доставки | петролен износ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини