Зелената електроенергия изпреварва изкопаемите горива във Великобритания

За първи път в историята вятърът, слънцето и биомасата произвеждат повече от въглищата и природния газ

Снимка: Pixabay
11:46 14.10.2019
Възобновяемите енергийни източници са предоставили повече електроенергия на домовете и бизнеса в Обединеното кралство, отколкото изкопаемите горива, според нови данни, цитирани от The Guardian.
Рекордът е поставен от ВЕИ сектора през третото тримесечие на тази година, след като делът му в електроенергийния микс на страната нарасна до 40%.

За първи път електроенергията от британските вятърни и соларни централи и инсталации за възобновяема биомаса надминава изкопаемите горива. Първата енергийна централа на въглища в Обединеното кралство е открита през 1882 г.

Рекордът представлява крайъгълен камък за ВЕИ сектора и потвърждава прогнозите, направени от National Grid, че 2019 г. ще бъде първата година, в която електроенергията от възобновяеми енергийни източници и ядрена енергия ще изпревари енергията от газ и въглища.

Нови вятърни ферми, построени тази година, спомагат за натрупаното предимство на възобновяемите енергийни източници пред изкопаемите горива, които съставляват 39% от електроенергията във Великобритания, в решаващ момент за енергийния преход на страната, коментира изданието.

Изкопаемите горива съставляваха четири пети от електроенергията на страната преди по-малко от 10 години, поделено между газ и въглища, но последният анализ на Carbon Brief показва, че енергията, произведена от въглища, е била под 1% от общата.

Британските въглищни централи лека-полека биват изключвани преди пълната им забраната от 2025 г. До следващата пролет в Обединеното кралство ще останат само четири въглищни централи: West Burton A и Ratcliffe-on-Soar в Нотингамшир, Kilroot в Северна Ирландия и две генерационни единици на площадката Drax в Северен Йоркшир, които могат да използват и газ.

Газовите мощности съставляват по-голямата част от намаляващия дял на изкопаемите горива в енергийната система - 38%. Атомната енергия осигурява малко по-малко от една пета от електроенергията в Обединеното кралство през последното тримесечие, се казва в доклада.

Вятърната енергия е най-големият източник на възобновяема енергия в Обединеното кралство и съставлява 20% от електроенергийния микс на страната след откриването на редица големи вятърни ферми през последните години. Електричеството от инсталации за възобновяема биомаса представлява 12% от енергийната система, докато слънчевите панели са допринесли с 6%.

Най-голямата в света морска вятърна ферма, проектът Hornsea One, започна да произвежда електроенергия край бреговете на Норфолк през февруари, достигайки максимален капацитет от 1200 MW през октомври. Последва отварянето на вятърната ферма в Биатрис край североизточния бряг на Шотландия през лятото.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | зелена енергия | енергия | възобновяеми източници | изкпоаеми горива

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини