И групата на Г-7 поряза Facebook заради Libra

Доклад на най-големите седем икономики в света се фокусира върху рисковете от Libra и дигиталните валути

И групата на Г-7 поряза Facebook заради Libra
Криптовалутата Libra на Facebook не трябва да продължава развитието си, докато компанията не докаже нейната сигурност и безопасност. За това настояват най-големите икономики в света – групата на Г-7.

В свой доклад по казуса те предупреждават за рисковете за глобалната финансова система, предава BBC и добавя, че в документа има очертани девет основни заплахи. В него се посочва още, че дори поддръжниците на Libra да се справят с тях, проектът все пак може да не получи одобрението на регулаторите.

Становището идва само дни, след като гигантите в разплащанията - Visa и Mastercard, обявиха, че се оттеглят от Libra Association, позовавайки се именно на регулаторната несигурност. Те бяха едни от най-именитите и стратегически важни играчи, подкрепили проекта на Facebook.  

Работната група на Г-7, изготвила доклада, включва висши служители на централните банки на седемте държави, както и такива от Международния валутен фонд (МВФ) и Съвета за финансова стабилност (FSB), който координира правилата за икономиките на Г-20.

В доклада се изтъква че поддръжниците на цифровите валути като Libra трябва да са легитимни, да защитават потребителите и да гарантират, че монетите не се използват за пране на пари или финансиране на тероризъм. Анализът ще бъде представен на годишните срещи на финансовите министри на МВФ тази седмица.

Докладът обръща внимание, че „глобалните стабилни монети“ като цяло имат шанса да разгърнат бързо мащаба си и крият редица потенциални проблеми. „Стабилните монети“, или т.нар. „stablecoin”, се различават от криптовалути като bitcoin с това, че целят да избегнат големите колебания в цената, бидейки обвързани с установени класически еквиваленти, като долар и евро. 

Задушаваща конкуренция 

Макар Libra, в качеството си на „стабилна монета“, да цели да ограничи по този начин колебанията в стойността си, в доклада се изтъква, че валутата на Facebook може да създаде проблеми на политиците, включително за тези, определящи лихвените проценти. От друга страна, Libra може да задуши конкуренцията сред останалите доставчици на такива услуги. Не се изключва и възможността да застраши финансовата стабилност, ако потребителите внезапно претърпят „загуба на доверие“ в цифровата валута. 

„Г-7 вярват, че никой проект за „stablecoin” не трябва да започва да работи, докато правните, регулаторни и надзорни предизвикателства и рискове не бъдат адекватно решени“, се казва в доклада. Анализът поставя под съмнение жизнеспособността на проекта, дори ако поддръжниците на Libra удовлетворя опасенията на властите. 

Facebook е изправена пред засилен международен контрол относно проекта за собствена криптовалута. Докладът на Г-7 не е единственият, предупреждаващ за подводните камъни пред внедряването на „стабилни монети“ и регулаторните предизвикателства пред това. Казусът е във фокуса и на FSB.

Отложен старт 

В писмо до министрите на финансите на Г-20 Рандал Куорлес, председател на FSB, предупреждава, че тези предизвикателства „трябва да се оценят и да се решават приоритетно“. Представляваната от него организация работи със служители от целия свят, за да идентифицира потенциалните пропуски в регулациите, като се очаква да публикува обширен доклад по темата през идното лято.  

Facebook вече предупреди, че регулаторният контрол може да забави или дори да възпрепятства пускането на Libra. Нейният старт бе насрочен първата половина на 2020 г., но наскоро стана ясно, че се очаква да бъде отложен поне за втората част на годината. 

Libra не е единствената цифрова валута, изправена пред регулаторен натиск. JPM Coin, монетата на JP Morgan, която се подкрепя от щатския долар, е стабилна монета, която също ще бъде подложена на щателна проверка. 

Натискът расте 

Libra Association – организацията, която управлява проекта за криптовалута на Facebook, се очава да проведе първото си заседание в Женева днес. 

Той идва в момент, когато заедно с Mastercard и Visa, от асоциацията се оттеглиха и Stripe, eBay и Paypal. Проектът все още се подкрепя от компании като Uber, Lyft и Spotify.

В доклада на Г-7 все пак се признава, че криптовалутите имат потенциала да осигурят по-бърз и по-евтин начин за пренос на пари и извършване на плащания. В него се казва, че сегашната система често е „бавна, скъпа и непрозрачна“. 

В момента има 1.7 милиарда потребители, които не се обслужват от банките – те са потенциалната таргет група, която може да прояви интерес към достъпа да подобна финансова услуга, добавят още анализаторите. 

На фона на оттеглящите се големи играчи от проекта Дейвид Маркъс, изпълнителният директор във Facebook, отговарящ за проекта Libra, коментира, че когато се натрупа толкова много натиск, разбираш, че си стъпил върху нещо и си на прав път. 
Коментари: 0