Amazon откри първия си супермаркет без касиери

Гигантът извежда концепцията си за технологични безкасови магазини на следващо ниво

Снимка: Amazon.com
09:57 26.02.2020
Amazon извежда концепцията си за технологични безкасови магазини на следващо ниво, като откри нов, по-голям физически обект. 

Най-големият онлайн търговец на дребно в света отвори в Сиатъл магазина си Amazon Go Grocery, който е четири път по-голям от първия физически обект на гиганта. Първият Amazon Go бе пуснат през януари 2018 г. и към днешна дата има над 25 такива обекта. 

Amazon Go Grocery пък е насочен към клиентите в жилищните квартали, а не към офис служителите, таргетирани от по-малките Amazon Go. Новият формат отразява амбициите на Amazon да привлече още повече клиентска база чрез продажбата на хранителни стоки. Компанията, станала известна в началото с продажбата на книги онлайн, постепенно стана най-големият онлайн търговец, а отскоро вдигна летвата и с иновативните си физически обекти. 

Пазаруването става през приложението Amazon Go, чрез което се отваря турникетът. Стотици камери и сензори за тежест по рафтовете следят какво клиентът добавя в количката. На излизане кредитната им карта се таксува също по електронен път. Нито една част от процеса не изисква касиери или каса. 

Новият формат магазин е още по-голямо технологично предизвикателство, тъй като в него се предлагат повече и по-сложни за проследяване артикули, като свежи плодове и зеленчуци, прясно месо и морски дарове, печива. За целта Amazon трябваше да обучи алгоритмите си по-задълбочено. 

Колко Amazon спестява от труд на касата, в сравнение с разходите за интелигентните камери, които са в основата на хай-тек магазина, не е ясно. На въпрос дали форматът представлява по-печеливш модел от компанията коментират: „Нашата цел е да можем да разберем как да бъдем релевантни за клиентите, в който и да е квартал, в който се намираме. Ако свършим добра работа, ще се случват добри неща. Ако не го направим, се поправяме, разбира се.“Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Amazon | супермаркет | приложение | магазин | Amazon Go | Amazon Go Grocery

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини