Британските консерватори: Лейбъристите ще предизвикат икономическа криза

Консерваторите публикуваха спорни данни за планирани 1.2 трлн. разходи от лейбъристите, ако спечелят изборите

Снимка: БТА
Британският министър на финансите Сажид Джавид заяви в неделя, че „безразсъдните“ разходни планове на Лейбъристката партия ще предизвикат икономическа криза в рамките на месеци, ако тя спечели изборите на 12 декември, предава Reuters. 

Думите му идват по повод публикувано от неговата Консервативна партия досие с финансови данни, измерващи общата цена на планираните от опозицията предложения за преобразуване на икономиката и публичните услуги през идните пет години. В спорния документ се говори за разходи от 1.2 трлн. лири. 

Лейбъристката партия категорично отхвърли доклада и нарече сведенията „фалшиви новини“. 

Бъдещото на британската икономика, петата по големина в света, отново е в центъра на публичните дискусии в Обединеното кралство, този път в контекста на предстоящите нови избори на 12 декември. И двете партии обещават по-големи инвестиции, но спорят за мащаба и източника им. 

Джавид определи евентуалните харчове от 1.2 трлн. лири като абсолютно безразсъдство, което би довело страната до икономическа криза в рамките на броени месеци. Но как консерваторите са стигнали до въпросната сума? На първо място, те приемат като отправна точка на анализа си манифеста на лейбъристите от изборите през 2017 г., който предполага допълнителни разходи от 600 млрд. лири за пет години. Сумата бива комбинирана с последвали ангажименти в политиката – оттогава насам вигите са обявили други обещания за 590 млрд. лири, настояват консерваторите. 

Междувременно Джавид отказва да обяви каква сума планира да разходи собствената му партия, настоявайки, че отчет ще има след публикуването на официален манифест.

„Тези нелепи фалшиви новини на торите са некомпетентен миш-маш от развенчани оценки и лоша математика, сготвен, защото знаят, че плановете на лейбъристите за реални промени са популярни“, коментира Джон МакДонъл от опозицията.  Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | избори | Лейбъристи | консерватори | икономическа криза

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини