Банката зад Apple Card ще бъде разследвана за дискриминация

Банката зад Apple Card ще бъде разследвана за дискриминация
1272 ~ 1 мин. четене
Банката Goldman Sachs, която е основният партньор на Apple за новите кредитни карти Apple Card, ще бъде разследвана за дискриминация, съобщи Bloomberg. Причината е публикация в Twitter, в която предприемач твърди, че Goldman Sachs проявява дискриминация на база пол при определянето на кредитните лимити за новите карти.

В поредица от постове Дейвид Хайнмейер Хансон разкритикува Apple Card за това, че са му дали кредитен лимит 20 пъти по-висок от този, който са дали на неговата съпруга. Туитовете веднага привлякоха интерес и дори коментар на съоснователя на Apple Стив Возняк, който каза, че има подобен опит. „Същото се случи и с нас. Получих 10 пъти по-голям кредитен лимит от този на съпругата ми“, написа Возняк.

Американското финансово министерство заяви, че започва собствено разследване на случая. „Ще проведем разследване, за да установим дали законът на Ню Йорк е нарушен и да гарантираме, че всички потребители се третират еднакво, независимо от пола им. Заставаме категорично срещу половата дискриминация“, заяви говорителят на министерството Линда Ласуел. „Какъвто и да било алгоритъм, който умишлено или не води до дискриминиране на жените или други защитени групи хора, нарушава нюйорското законодателство“, добави тя.


Подкрепи Economic.bg