Джеймс Пардю: България е пропита от корупция

Визите за САЩ няма да паднат, смята бившият посланик у нас Джеймс Пардю

Снимка: Българското посолство в САЩ
15:05 30.11.2019
Смятам, че България още е в процес на преход и че това може да отнеме още години. Но тя продължава да е пропита с корупция. Особено ме тревожи липсата на свобода на медиите. Положението не беше перфектно, когато бях у вас. Но все пак имаше конкуренция и правителствените представители се държаха отговорно. Не се стигаше до съдебни дела, но поне корупцията излизаше наяве. Това вече го няма. Медиите са подчинени. Аз просто го изговарям гласно и ще продължавам да го правя, ако е необходимо.

Това заяви Джеймс Пардю, посланик на Съединените щати у нас в периода 2002-2005 г., в интервю за БНР. Той коментира водещата тема от седмицата - срещата на премиера Бойко Борисов и президента на Съединените щати Доналд Тръмп в Белия дом. На нея стана дума за много неща, но като че ли най-оптимистичен премиерът Борисов беше по темата за евентуалното отпадане на американските визи за българите.

Пардю обаче е на мнение, че България е далеч от отмяна на визите, именно заради корупцията и липсата на достатъчно свободни медии.

Припомняме, че теми бяха записани и в общата позиция след края на срещата между двамата лидери. Вчера по тези теми говори и американският посланик в България Херо Мустафа, която дори изрази още по-твърдата позиция на САЩ, които заявяват, че са готови на конкретни действия в България, сред които и отказ да се издават визи на висши български чиновници, ако преценят, че са замесени в корупционни схеми.

„Бих искал на борбата с корупцията и на свободата на медиите да беше наблегнато в началото на това изявление, а не в края, и то на някакви си 4 реда. Не знам дали статията ми има нещо общо или не, но ми се ще Съединените щати и Европейският съюз да влияят повече на България за решаване на тези проблеми. А те са сериозни! Корупцията е най-голямата заплаха за демокрацията. И България има много да наваксва“, добавя бившият американски посланик в България.

Според него във всяка страна има някакво ниво на корупция. „Но в повечето развити демокрации държавници се пращат в затвора или поне се уволняват. Дори в администрацията на Доналд Тръмп вече няколко ръководители бяха освободени от постовете им за поведение, което може и да е свързано с корупция. Петима или шестима от най-близките му хора са вече в затвора или очакват присъди. В България това рядко се случва“, казва Пардю.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: корупция | медийна свобода | свобода на медиите | визи за САЩ