ЕЦБ приветства новата разпоредба в закона за БНБ

БНБ е получила официално писмо от европейската банкова институция

Снимка: БТА

Европейската централна банка (ЕЦБ) е изпратила официално становище към Българска народна банка (БНБ) по повод законовите промени, свързани с влизането на България във Валутно-обменния механизъм (ERM-2).

Европейската банкова институция приветства новата разпоредба на чл. 29, ал. 3 от закона за БНБ, която съответства на процедурите съгласно резолюцията на ERM II и Споразумението между централните банки относно ERM II.

Законовите промени, които бяха одобрени от бюджетната комисия в парламента днес, са свързани с уредбата на валутния курс между лева и еврото. Те са били поискани от ЕЦБ, като за това потвърдиха гуверньорът на БНБ Димитър Радев и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. С поправката България се съгласява останалите държави в еврозоната, Дания и ЕЦБ да определят курса евро/лев при влизане в „чакалнята“ на еврозоната.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | еврозона | БНБ | валутен борд | ERM-2 | Закон за БНБ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини