Европейските стартъпи са набрали рекордно финансиране през 2019 г.

но по-голямата част от него все още отива в изцяло мъжки екипи

Снимка: Pixabay
11:52 21.11.2019
Европейските стартиращи компании от технологичния сектор са набрали рекордно финансиране през тази година - 34.3 млрд. долара рисков капитал от началото на 2019 г.

Данните са от доклад, публикуван в четвъртък от лондонската фирма за рисков капитал Atomico, в който се казва, че привличащата вниманието сума е подкрепена от рекорден брой мега-кръгове - инвестиции от 100 млн. долара или повече, които представляват 40% от сделките.

„Тази способност за водещите европейски компании да привличат мега-кръгове на финансиране е един от отличителните белези на промяната, която видяхме отразена в общото ниво на капитал, инвестиран в европейски технологии“, заяви пред CNBC Том Уемайер, партньор и ръководител на проучванията в Atomico.

През 2018 г. в технологичната индустрия на региона бяха инвестирани общо 24,6 милиарда долара, докато секторът привлече 22,6 милиарда долара финансиране през годината преди това, сочат данните, събрани от Dealroom за Atomico.

Тази година се наблюдават огромни сделки за финансиране за стартиращи фирми на континента.
Американското приложение за доставка на храна Deliveroo събра 575 милиона долара в кръг финансиране, водено от Amazon през май, докато здравната технологична компания Babylon събра 550 долара в инвестиционна сделка, която бе подкрепена от суверенния фонд за богатство на Саудитска Арабия през август.

Но изследването също дава представа за проблема с половото многообразие в технологичния сектор. Atomico, която изследва 1200 основатели на бизнес за своето проучване, заяви, че огромните 92% от парите, инвестирани в европейски стартиращи компании, отиват за компании с екипи изцяло от мъже. Тази цифра почти не се е променила спрямо данните от миналата година и показва, че много малко се е променило, що се отнася до подкрепата на жени предприемачи в областта на технологиите.

Atomico добави, че 63% от инвеститорите в рисков капитал, които са анкетирали, са жени, за които се твърди, че са увеличили фокуса си върху присъствието на събития с по-голямо участие от разнообразен микс от основатели, срещу само 36% от техните колеги мъже. 

„Всъщност виждаме, че тежестта за поемане на отговорност за промените в поведението не е непременно равномерно разпределена“, казва Уемайер.

Изглежда, че европейската технологична индустрия не успява да представи и хора от различни етнически и социални среди. Етническите малцинства в технологиите твърдят, че изпитват дискриминация с много по-висок процент от техните бели връстници, като 80% от чернокожите анкетирани са заявили, че са изправени пред подобни предразсъдъци, като посочват расата като причина за това. Освен това 81% от предприемачите са заявили, че живеят комфортно преди да стартират компанията си - много по-висок дял от 39% от европейските граждани, които твърдят, че живеят комфортно, сочат данните на Евростат.

В доклада си Atomico приветства способността на европейската технологична индустрия да се конкурира със Силициевата долина и Китай. „Това, което се случва, е, че всички основи са поставени“, казва Уемайер. „Имаме невероятни хора, създадохме силни, ангажирани общности, които позволяват на тези хора да се съберат, за да споделят своите знания и опит.“

Един от особено силните сегменти в Европа е финтех секторът, или финансовите технологии. Финтех индустрията на континента излезе начело в сравнение с други сектори, като стартиращите компании в тази област са набрали над 9 милиарда долара. Това се дължи на някои големи сделките, като германския банков стартъп N26, който набра $470 милиона в серия D кръг на финансиране, а шведската компания за разплащания Klarna повиши капитала до 460 милиона долара.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инвестиции | финансиране | стартъп | стартъпи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини