Колко пари трябва да имаме „за черни дни“, според икономисти

Финансови експерти коментират темата пред CNBC

19:25 21.10.2019
Експертите по финансови въпроси обикновено ви съветват да отделите в спешен фонда спестявания, които да ви осигурят разходи за живот от три до шест месеца. Някои дори смятат, че т.нар. "бели пари за черни дни" трябва да могат да покрият разходите ви за една година. Това прави, според американските стандарти, 15 000 долара - според правилото за шестте месеца.

В крайна сметка животът обикновено не върви по план: може да настъпи рецесия, можете да загубите работата си, да ви се наложи спешна медицинска помощ или да се справите с неочаквана повреда на кола или домакински уреди. Ето защо, когато става дума за спешни спестявания, „повече винаги е по-добре“, казва специалист по лични финанси Дейвид Бах.

Но икономистите Емили Галахър и Хорхе Сабат оспорват често цитираните правила за спестявания в своя доклад от 2019 г. „Правилата на палеца при решения за спестявания в домакинствата“. 

След като пресмятат разходите, Галахър и Сабат стигат до по-реалистична сума за домакинствата с ниски доходи, по-специално да се стремят към спестявания от 2467 долара. Ако сте спестили толкова, вероятността да изпаднете във финансови затруднения (да не можете да плащате наем, сметки или медицински грижи) е малка, обясни Галахър в предаването на CNBC Make It.

Да, сумата изглежда скромна - особено за американските доходи. Но за хората, на които е трудно да заделят част от доходите си, 2467 долара представлява "добро правило за минимални спестявания, към което трябва да се стремите“, казва Галахър.

Сумата се равнява на приблизително 4300 български лева.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пари | спестявания | финансисти | икономисти | лични финанси | бели пари за черни дни

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ