Коронавирусът пак насочи инвеститорите към златото

Европейските пазари се понижиха в петък на фона на притесненията около епидемията в Китай

Снимка: Pixabay

В края на седмицата опасенията от негативното влияние на коронавируса върху китайската икономика се засилиха, което омаловажи силните икономически данни от САЩ. Индустриалният индекс приключи с 4-дневното си поскъпване, след като в петък завърши на червена територия при 29102.51 пункта. Индексът S&P 500  и Nasdaq Composite понижиха стойността си с 0.54% всеки, като широкия индекс завърши деня при 3327.71 пункта, докато Nasdaq приключи на ниво от 9520.51 пункта.

Въпреки лошото представяне в петък водещите акции записаха положителна седмица в резултат от силните финансови отчети и икономически данни, които движеха пазара нагоре. Преди началото на последната търговска сесия за седмицата бяха публикувани данните за броя на заетите в неселскостопанския сектор, които показаха, че щатската икономика е добавила нови 225 000 работни места за януари на фона на очакванията за 158 000. Нивото на работна заплата също отбеляза ръст от 3.1% на годишна база, което допълнително подкрепи щатската икономика и доведе до засилване на долара.

Европейските пазари също се понижиха в петък на фона на притесненията около коронавируса. Немският индекс DAX изостана с 0.45 процента до 13513.81 пункта, докато търговията в Лондон изпрати FTSE 100 с понижение от 0.51 на сто до 7466.70 пункта.

Епидемията от коронавируса парализира голяма част от китайската икономика, което насочи инвеститорите към по стабилни активи. Златото задържа позиции, като се изкачи до 1570 долара за трой унция, докато цената на среброто се понижи с 0.69 на сто до $17.70. Цената на петрола продължи да поевтинява на фона на притесненията за спад в търсенето, с което записа 5-та последователна седмица на понижение. Лекият щатски суров петрол се спря до  психологическата граница от 50 долара за барел, понижавайки се с близо процент и половина, докато сорта Брент изгуби 1.22% до цена от $54.46.

Акценти днес

Икономически данни – Швейцария

В началото на деня ще бъдат публикувани икономическите данни за нивото на безработица и инфлацията във Швейцария. Очаква се влошаване на резултатите, което може да окаже допълнителен натиск върху швейцарския франк.

Инструмент на фокус - Credit Suisse

Акциите на банковата институция се намират във възходящ тренд, въпреки резкия спад в началото на годината. Миналата седмица изпълнителния директор подаде оставка, което доведе до спад в цената на акциите, но пазара бързо коригира низходящото движение. Очакваме развитие на основния възходящ тренд, като сигнал за покупка ще имаме при образуване на възходящо пресичане на индикатора MACD и поскъпване над 50-периодната тренд линия.

USD/CAD – 4 часова

Валутната двойка забавя възходящото си движение като формира зона на консолидация. През последния търговски ден от миналата седмица се формира доджи свещ, която показва че може да предстои обръщане на движението. За това сигнализира и дивергенцията, която се формира на 4-часова графика с помощта на индикатора Стохастик. Пробив под тренд линията би дало сигнал за продажба, като съвета ни е да се влезе с по-малък обем и може да се добави към обема при пробив под 50 периодната средна.

XPT/USD

Цената на платината продължава да се намира в корекция, след като поскъпна до 3-годишен максимум през януари тази година при  1041 долара за унция. Опитът за възобновяване на основния тренд и пробив над 50-периодната средна остана неуспешен, след което последва ново понижение. Очакваме задълбочаване на спада при пробив под долната граница на триъгълните и низходящо пресичане от индикатора Стохастик. Възможно е развитие на втори вариант при засилване на купувачите и поскъпване над низходящата тренд линия, което ще даде възможност за нова възходяща вълна.

GerTech30

Немският технологичен индекс достигна до нови върхове, но се наблюдава отслабване на движението на фона на опасенията за забавяне на икономиката покрай опасността от широко разпространение на коронавируса. На седмична графика имаме образуване на дивергенция, която може да доведе до развиване на корекция. При засилване на продажбите очакваме стойността на индекса да се понижи до стойности около 29000 пункта.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: злато | търговия с акции | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини