Медицинските е-рецепти ще са факт до края на 2020 г.

Новата здравна стратегия ще се фокусира върху превенцията

Снимка: Unsplash
20:36 20.02.2020
Електронната медицинска рецепта за лекарства се очаква да стане факт до края на 2020 г. Това съобщи председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването д-р Даниела Дариткова пред БНР.

Електронните рецепти са част от новата национална здравна стратегия за периода до 2030 г., която предстои да бъде приета. Настоящата стратегия изтича през тази година и по думите на Дариткова е постигнала някои от основните си цели, а именно намаляването на детската смъртност до 5.8 на 1000 и увеличаването с близо 3 години на продължителността на живота у нас. 

„Има какво да се жела по отношение на разходите за здравеопазване“, добавя Дариткова, която изтъкна още, че инвестициите в здравеопазване са инвестиции в бъдеще. 

Затова и новата философия в сектор здраве трябва да е в посока на превенцията, а не на лечението на болести. „Повече ресурси да бъдат обединени и да бъдат инвестирани в превенция, след това в здравно образование, след това в профилактика, после в скрининг“, коментира тя.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: здравеопазване | стратегия | Даниела Дариткова | електронни рецепти | медицински | е-рецепти

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини