7 начина как да защитите финансите си от измама в интернет

Преди празниците опитите за кражба зачестяват, алармират експерти

Снимка: Pixabay
09:30 03.11.2019

Преди предстоящите коледни и новогодишни празници все повече хора започват да пазаруват онлайн. Пазаруването по интернет обаче крие и своите рискове. А именно възможността финансовите данни от кредитната карта на купувача, могат да бъдат откраднати, предупреждават от ФБР, пише CNBC.

Сред най-често срещаните начини за „похищение“ на кредитните карти на потребителите е инсталирането на устройства в банкоматите, които записват финансовата информация от картата. Крадците най-често поставят такъв ти устройства в банкоматите по бензиностанциите или големите търговски центрове. Изтеглянето на данните от банковата сметка стават в реално време. Веднага след сканирането на картата измамниците редактират виртуалния код и след това тези данни се продават на други злонамерени участници или се използват от измамника.

Ето седем трика, с които може да се защитите от измамниците:

1. Използвайте виртуална кредитна карта

Виртуалните кредитни карти са с временни номера, които ви позволяват да използвате истинската си кредитна карта, без да излагате информацията за вашия акаунт на уебсайта на търговеца. Можете да ги използвате само веднъж или колкото и пъти решите. Ако информацията от картата е сканирана, няма да се налага да заменяте истинската си дебитна карта, а само да анулирате виртуалната си. Така измамниците няма да могат да изтеглят парите от картата, защото акаунтът, с който е регистрирана ще е изтрит.

2. Плащайте с помощта на трета страна

Рик Макълрой, главен стратег по сигурността в Carbon Black, фирма за киберсигурност, заяви за CNBC, че ако не използвате отделна кредитна карта за онлайн покупки, от тази, в която са всичките ви пари, е разумно да плащате чрез трети процесор като PayPal или Venmo, ако онлайн сайта, от който пазарувате дава тази възможност. Ако използвате PayPal, например, онлайн търговецът никога не вижда вашата информация, казва Макълрой.

3. Поддържайте актуализацията на своите технологии

Потребителите трябва да поддържат най-новите актуализации на телефоните и компютрите си. Това затруднява повече измамниците, казва Рик Макълрой. По думите му е добре да се инсталират и защитни приставки на браузърите, от който пазарувате. SiteJabber и Web of Trust например предоставят оценки за сигурност, създадени от общността за уебсайтове. HTTPS Навсякъде гарантира, че посещаваните от вас сайтове са автоматично криптирани и защитени (когато разглеждате, искате адресите на сайтовете да започват с „https: //“, за разлика от „http: //“).

4. Внимавайте с подаръчните карти

Измамниците използват същата тактика, която използват при кражбата на дебитната карта, за да изтеглят баланса от подаръчната карта, която сте получили, отбелязва експерта по сигурността.

5. Внимавайте за фишинг имейли

Внимавайте с имейли от фалшиви компании, които се представят за Apple или Amazon. Винаги проверявайте за правописни и граматически грешки. Само едно неволно кликване върху линк към фишинг атака, може да даде достъп на измамниците до финансовите данни на вашата карта, предупреждава Макелрой

6. Редовно следете банковите си сметки

Редовно проверявайте извлеченията от банковите и кредитните си карти и настройвайте известия за теглене от банковата ви  сметка. Ако получите сигнал за покупка, която не сте направили, незабавно уведомете издателя на вашата банка и кредитна карта.

7. Водете раздели на кредитния си отчет

Освен извлеченията от вашите банкови и кредитни карти, проверявайте редовно и кредитните си отчети, съветват експерти.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: измами | интернет | защита | празници

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини