Несигурността от търговската война потопи петрола с над 1%

Спорът между САЩ и Китай вече засегна глобалния растеж, а това е удар и срещу суровината

Снимка: БТА
11:50 11.11.2019
Цените на петрола паднаха с над 1% в понеделник заради опасенията, че скоро няма да има решение на търговската война между САЩ и Китай, както и заради свръхпредлагането на пазара, пише Reuters.
Европейският сорт Брент се търгува с 1.1% надолу и към 11.30 ч. българско време струва 61.8 долара за барел. Американският лек суров петрол (WTI) достигна 56.5 долара за барел или спад от 1.3% спрямо цената на затваряне от петък.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в събота, че търговските преговори с Китай се движат „много добре“, но Съединените щати ще сключат сделка с Пекин, само ако тя е правилната за Америка.

16-месечната търговска война между двете най-големи икономики в света забави глобалния икономически растеж и накара анализаторите да понижат прогнозите за търсенето на петрол, което пък предизвиква опасения, че през 2020 г. може да се развие недостиг на пазара.

Тръмп също така заяви, че е имало некоректни съобщения за готовността на САЩ да премахнат тарифите като част от споразумение „първа фаза“, новината за което стимулира пазарите.

Подчертавайки въздействието на търговската война, данните за цените на производителите в Китай за октомври показаха, че те са на най-ниското си ниво за последните три години. Производственият сектор отслабва, засегнат от спора и намаляващото търсене.

„Китай нанесе масивен дефлационен удар върху фабриките си, добавяйки още един „мрачен тон“ към крехкото състояние на световната икономика“, казва Самюъл Сиу, анализатор от Phillip Futures.

Продажбите на автомобили в Китай паднаха за 16-ти пореден месец през октомври, като броят на новите електрически превозни средства намалява за четвърти пореден месец, показват данните от днес.

Инвеститорите също са загрижени за излишните доставки на суровина, казват анализаторите.

Прогнозите за пазара на петрол за следващата година имат „възходящ потенциал“, заяви миналата седмица генералният секретар на ОПЕК Мохамад Баркиндо, като предположи, че няма нужда да се намалява допълнително продукцията.

Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, ръководени от Русия, ще се срещнат през декември. Така нареченият Алианс „OPEC+“, който се стреми да повиши цените на петрола, от януари намалява производството с 1.2 млн. барела на ден до март 2020 г.

В Съединените щати енергийните компании миналата седмица намалиха броя на работещите нефтени платформи за трета седмица подред.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цена на петрола | Сорт Брент | поскъпване на петрола | поевтиняване на петрола