„Одело България" откри новия си завод за 40 млн. евро край Пловдив

До 2023 г. в него се очаква да работят 400 души

14:00 22.10.2019
Международната компания "Одело България" откри завода си за фарове на Mercedes край Пловдив. Инвестицията е на стойност 40 милиона евро, като се очаква до 2023 година в предприятието да бъдат наети на работа близо 400 души. За инвестицията си в страната, фирмата получава Сертификат за Инвеститор Клас А от Министерство на икономиката. 

Компанията наскоро откри и развоен център в София, в който ще бъдат наети около 40 инженери, работещи за дизайна на предни и задни светлини за автомобилната индустрия. Локациите в Пловдив и София обслужват две взаимно свързани дейности – дизайна и производството на автомобилни светлини.

"Одело България" разполага с общо 6 завода по света, в които са инвестирани 253 млн. евро през последните 7 години. В тях работят 4000 служители, а оборотът за 2018 г. е 383 млн. евро. 

На церемонията по откриването на завода за автомобилни светлини, намиращ се в Индустриалната зона край Пловдив, присъства и премиерът Бойко Борисов. "Преди 4-5 години БВП беше 50 милиарда, а тази година ще минем 120 милиарда лева. Добре е, когато има такива инвестиции, които оставят добавена стойност в България", заяви министър-председателят.

По думите на премиера 
висококвалифицирани български кадри започват да се завръщат от чужбина. Борисов отбеляза също изграждането на инфраструктурата у нас, като специално акцентира върху пътя Ботевград – Мездра и Пловдив – Асеновград, както и разширяването на околовръстното на град Пловдив. 

Според министър-председателя пловдивското летище не може да остане встрани при този растеж на града. "Мисля, че Балканите имат нужда от голям хранителен хъб, в който да идват и да се изнасят стоки. Може в един момент да се окаже, че със самолет по-евтино ще се доставят стоки, отколкото с тировете, ако се направят групажи. Работим по тази тема", каза още премиерът Бойко Борисов.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: завод | Mercedes | фарове | Пловдив | Борисов | Одело България

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини