Първият ден от болничните да не се плаща, реши управляващата коалиция

Промяната цели да накара хората да спрат да пускат болнични за сливане на почивни дни

Снимка: Economic.bg
Първият ден от болничните да не се плаща. Около това предложение са се обединили партньорите в управляващата коалиция – ГЕРБ, ВМРО и НФСБ, обяви председателят на НФСБ Валери Симеонов на брифинг в парламента. Очаква се промяната да влезе в сила от 1 януари 2020 г.

В момента първите три дни на болничния са за сметка на работодателя, а размерът на обезщетението е 70% от осигурителния доход. Идеята на управляващите е първият ден вече да не се плаща нито от работодателя, нито от Националния осигурителен институт (НОИ).

Симеонов добави, че вторият и третият ден на болничния ще се заплащат по същия начин. Вицепремиерът Красимир Каракачанов обясни, че мярката цели да спре фалшивите болнични с цел сливане на почивни дни.

Управляващите са потвърдили, че от началото на следващата година размерът на минималната пенсия ще се повиши до 250 лв.

„Както знаете вече сутринта имаше политически съвет на коалицията, на който обсъдихме въпроси в програмата на коалиционното правителство още през съставянето му в началото на 2017 г. Обединихме се около решението за изпълнение на текста, който сме заложлии в коалиционната програма за повишаване на пенсиите и в случая се обединихме около решение, което ще внесем между първо и второ четене за повишаване на минималната пенсия на 250 лв.“, каза Валери Симеонов.

Друго решение, което са взели, е за приобщаването на децата от ниски социални слоеве към образователната система. Той поясни, че идеята е четири, пет и шестгодишните деца да бъдат задължително в детска градина, като държавата поеме разходите за такси на тази група деца. „Третото, около което се обединихме да бъде определен и заделен фонд в размер на 70 млн. лв. за изграждане на нови детски градини и училища“, допълни още Симеонов.

Припомняме, че на 3 юли след проведена пресконференция относно борбата на България срещу контрабандата на цигари премиерът Бойко Борисов повдигна темата за злоупотребата с болнични – тема, която от години е наболяла, но по която засега напълно работещо решение няма. Борисов цитира данни, че за цялата 2018 г. са били отпуснати 2 млн. болнични, докато през тази година само до края на месец юни броят им е бил 3.5 млн. лв. „Няма да е приятно да арестуваме лекари, затова предупреждавам да спрат с неоправданото раздаване на болнични“, заяви тогава премиерът.

Впоследствие председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев изказа предложение първите три дни от болничните да станат неплатени. Според неговите наблюдения болничните листове от по 3 дни са най-често подаваните от служителите към работодателите им и когато станат неплатени това би демотивирало хората да ги използват, когато не са болни.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | болнични | ВМРО | ГЕРБ | НФСБ | Валери Симеонов | болнични листове | Красимир Каракачанов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини