10 пъти скок в ползването на мобилни данни при пътуване в ЕС за две години

Това сочи анализ на ЕК за използването на мобилни услуги след падането на роуминг таксите

Снимка: Pexels
16:15 29.11.2019
Ползването на мобилни услуги при пътувания в Европейския съюз (ЕС) е нараснало десетократно. Това показва сравнителен анализ спрямо година по-рано преди отпадането на таксите за роуминг в държавите членки, сочи доклад на Европейската комисия (ЕК). 

Пикът на използване на данни е през ваканционния летен период на миналата 2018 г., когато разликата в използването на услуги за мобилни данни в чужбина е дори 12 пъти по-висока в сравнение с преди всички разходи за роуминг на дребно да бъдат премахнати.

Комисията публикува първия пълен преглед на пазара за роуминг, като показа, че пътуващите в ЕС са се възползвали много от края на таксите за роуминг. На европейците бе дадена възможност да използват мобилните си телефони за разговори, SMS и интернет данни, когато пътуват в ЕС по същия начин, както и у дома – без допълнителни разходи. Роумингът падна официално на 15 юни 2017 г. Стъпката е част от опитите за създаването на тъй наречения единен цифров пазар за бизнеса и потребителите на Стария континент и едно от основните постижения на Комисията, оглавявана о Жан-Клод Юнкер. 

Днес ЕК публикува първия си пълен доклад за пазара на роуминг, който показва, че пътуващите в ЕС са се възползвали в значителна степен от премахването на таксите за роуминг през последните над две години. Мониторингът показва, че използването на мобилни данни по време на пътувания в чужбина из страни членки на ЕС се е увеличило значително. 

Поевтиняването на цените на едро пък допринесе по-нататъшното намаляване на цените. Това от своя страна прави края на таксите за роуминг устойчив за почти всички роуминг доставчици, посочва ЕК.

Първият пълен доклад по темата на Комисията проследява и потвърждава констатациите от междинния, публикуван през декември 2018 г., а именно, че търсенето на мобилно потребление по време на пътуване в ЕС бързо се увеличава след премахването на таксите за роуминг. 

Докладът съдържа заключението, че динамиката на конкуренцията на пазара на роуминг услуги вероятно ще се запази в близко бъдеще, което означава, че се запазва и необходимостта от настоящото регулиране на цените на дребно и на едро. Съществуващите правила за роуминг следва да се запазят през идните години, за да се гарантира, че гражданите ще могат да ползват роуминг без допълнителни разходи в рамките на ЕС.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цени | ЕС | услуги | роуминг | мобилни данни

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини