Петима милиардери, които не са завършили дори гимназия

Макар и много рядко, дори хора без средно образование стават едни от най-богатите на света

20:48 30.10.2019

Често доброто образование е предпоставка за успешна кариера и съответно – успех в бизнеса и натрупване на богатство.

Има обаче и изключения – милиардери, които така и не са взели диплома за средно образование.

Има редица примери за свръхбогати хора, които са се отказали от колежа - като Марк Зукърбърг и Бил Гейтс.

Но доста по-рядко се срещат тези, които напускат гимназията после успяват да станат сред най-богатите хора в света, разказва "Бизнесинсайдър".

Вижте петима от най-изявените милиардери, които дори не са завършили гимназия:

1. Жу Синфей


Снимка LinkedIn

Тя напуска гимназията, когато е на 16 г., за да започне работа във фабрика за лещи. Посещавайки счетоводни курсове през нощта, тя спестява близо 20 000 хонконгски долара (около 2500 долара) и в крайна сметка отваря собствена компания за лещи за часовници, управлявана от нея и членовете на семейството й.

Сега тя е изпълнителен директор на Lens Technology, която произвежда стъкла за марки като Apple, Samsung и Tesla. През 2015 г. компанията стана публична и делът на Жу в бизнеса беше оценен на 7,2 милиарда долара, съобщи New York Times същата година.

„Срещнах много трудности и неуспехи като предприемач“, каза тя в интервю за CNBC Make It. „Но ключът към успеха е да продължите, особено в най-трудните времена.“

Тя е считана за една от малкото жени селф-мейд милиардери в света и в момента състоянието й се оценява на около 6 милиарда долара, според Forbes.

2. Амансио Ортега


Кадър YouTube

Ортега напуска училище на 14 г., за да започне поръчки за местните магазини. Години по-късно той основава търговската верига Zara в родната си Испания. Оттогава компанията се разширява в световен мащаб. Днес той е вторият най-богат човек в Европа (след председателя и изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно) със зашеметяващо нетно състояние от 70,4 милиарда долара.

3. Франсоа Пино


Снимка Wikipedia

Франсоа Пино, основател на луксозната група Kering, напуска училище, когато е на 11 години, за да работи в мелницата на баща си.

Според Forbes, Пино напуснал, защото връстниците му се подигравали заради „лошия му произход“. Днес той има нетно богатство от 33,2 милиарда долара, също според Forbes.

Компанията за луксозни стоки, сред чиито марки са Gucci, Bottega Veneta, Saint Laurent, Alexander McQueen, Balenciaga, Brioni и още много други, днес се управлява от сина му Франсоа-Анри Пино.

4. Джей Зи


Снимка Facebook профил Jay-Z

Джей Зи посещава гимназията за техническо образование Джордж Уестингхаус, но така и не завършва.

Тойстана първият милиардер на хип-хопа през юни 2019 г., а според Forbes, в момента той има около 1 милиард долара. Богатството му идва от бизнесите му в алкохолни марки, изкуство, недвижими имоти и от вложения в различни компании, като Uber.

Въпреки че той лично успява да постигне огромен успех след отпадане от гимназията, рапърът насърчава хората да вземат насериозно образованието си.

5. Ричард Брансън


Снимка Twitter профил Ричард Брансън

Ричард Брансън напуска гимназията едва на 16, защото се бори с дислексията.

Скоро след напускане на училище, Брансън основава първия си бизнес, списание за ученици и в крайна сметка звукозаписна компания за поръчки по пощата, която по-късно става музикалния лейбъл Virgin Records.

Днес неговата компания Virgin Group ръководи близо 500 дъщерни дружества. Самият Брансън има нетно богатство от 3,9 милиарда долара.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: богатство | образование | Джей зи | милиардери | Ричард Брансън | гимназия | Амансио Ортега | Франсоа Пино | Жу Синфей

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини