Facebook стисна ръце с британския регулатор за Cambridge Analytica

Социалната мрежа се съгласи да плати глобата от 500 000 британски лири

Facebook стисна ръце с британския регулатор за Cambridge Analytica

Снимка: БТА

Facebook се споразумя в сряда с регулатора за лични данни на Великобритания по случая на злоупотреба с информацията на десетки милиони потребители на социалната мрежа от Cambridge Analytica в различни политически кампании, предава CNBC. Двете страни си стиснаха ръцете, след като американският гигант се съгласи да плати глоба от 500 000 британски лири (643 000 долара), без признаване на отговорност по казуса. 

Новината за глобата дойде преди година, когато службата на комисаря по информацията на Великобритания, известна като ICO, обяви размера ѝ и обвини Facebook в „сериозни нарушения“ на закона за защита на данните. Тогава европейската страна заяви, че социалната мрежа е дала възможност на разработчици на трети страни да съберат информация за 87 млн. души по целия свят без тяхното знание, в това число 1 млн. потребители от Обединеното кралство. 

Месец по-късно, през ноември 2018 г., Facebook обжалва глобата. Сега компанията и ICO са се споразумели да оттеглят своите искове. „Радваме се, че постигнахме споразумение с ICO. Както вече казахме, бихме искали да направим повече за разследването на твърденията за Cambridge Analytica през 2015 г.“, заяви в изявление директорът и асоцииран генерален адвокат на Facebook Хари Кинмант. По думите му Facebook „продължава да изгражда нови контроли, за да помогне на хората да защитават и управляват информацията си“.

През март 2018 г. стана ясно, че британската фирма Cambridge Analytica, наета от предизборния щаб на тогавашния кандидат и настоящ президент на САЩ Доналд Тръмп, се е сдобила неправомерно с данните на близо 90 млн. потребители на Facebook през 2015 г. и ги е използвала за насочване на политическа реклама. Агитация на същия принцип е имало и преди референдума за Brexit през 2016 г. 

Разкритието разтърси Facebook и ѝ коства доверието на много потребители. Навлече ѝ и редица разследвания в различни части на света, както и неминуеми глоби. През юли тази година Федералната търговска комисия на САЩ санкционира социалната мрежа с 5 млрд. долара заради теча и с още 100 млн. долара заради това, че след като е разбрала за злоупотребата, не е оповестила пробива в продължение на две години. 
Коментари: 0