Половин минимална заплата и квартира са сред стимулите за реализация в България

Дават се възможности и за допълнителна квалификация и преквалификация

Снимка: Зорница Русинова/Facebook профил
17:38 17.12.2019

Нов финансов пакет по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще може да бъде използван при наличие на подписан договор с работодател в България от 2020 г., стана ясно по време на конференция със заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Пакетът е част от операцията „Национална EURES мрежа“ и дава възможност за покриване на разходите за наем при липса на собствено жилище за период от една година. Ако семейство не е успяло да запише детето си в ясла или детска градина, ще има възможност да ползва услугите на детегледачка, наета от Бюрото по труда, за срок от 4 месеца.

Адаптацията на членове от семейството, които не са с българско гражданство, ще се подкрепя с езикови курсове по български език.

Дават се възможности и за допълнителна квалификация и преквалификация на желаещите да се реализират в България. 

Предвидени са допълнителни стимули за всеки, който започне работа в населено място, където доходите са по-ниски от средните за страната. В рамките на една година той ще получава към заплатата си от работодателя още половин минимална работна заплата.

Финансовият пакет за подкрепа на хората, които искат да се реализират в България, е около 1200 лв., а конкретната подкрепа ще зависи от индивидуалните нужди.

През 2020 г. Агенцията по заетостта ще разработи и онлайн платформа, отново по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, която ще събира на едно място информация за конкретни работни места, тенденции в заплатите в съответното икономическо направление, детски градини, лечебни заведения и възможност за по-добра координация при установяване в България. Догодина се планира и провеждане на онлайн трудови борси в рамките на мрежата EURES, която обединява всички публични Агенции за заетост в Европейския съюз. Този тип борси дават възможност на работодатели и търсещи работа да проведат интервю на живо във виртуалното пространство. 

Министерството на труда и социалната политика планира провеждането на кариерни форуми в чужбина и през 2020 г. Такива ще бъдат организирани във Великобритания, Германия, Холандия и Шотландия. Русинова припомни, че между 6000 и 9000 българи учат в престижни университети в Европа. По време на форумите те ще получат информация за конкретни работни места и възможности за реализация в България. Русинова съобщи, че 60-70% от младите хора, които са посетили Кариерните форуми през тази година, са изявили желание да се върнат да работят в България.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Агенция по заетостта | доходи | преквалификация | бюро по труда | кариерен форум | Развитие на човешките ресурси | реализация в България

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини