Половината българи са теглили бърз кредит

Хората на възраст между 35 и 44 години са най-активните им потребители

17:29 26.02.2020

Повече от половината българи са се възползвали от тегленето на кредит от небанкови финансови институции поне веднъж в живота си. Това показват данните от изследване на Nielsen Admosphere Bulgaria и Български национален панел. 

Една пета от населението ни е теглило т.нар. "бърз кредит" веднъж, а 31% са използвали услугата повече от веднъж.

Хората на възраст между 35 и 44 години са най-активните потребители на този вид услуга. Около 63% от респондентите в тази възрастова група са теглили кредит от небанкова институция в някакъв момент от живота си. За останалите възрастови групи стойностите варират между 44% и 49%.

Като предимства на този вид услуга 38% от участниците в изследването сочат възможността да изтеглят малка сума пари за кратък период от време. Улеснените условия за получаване на кредит, бързото договаряне и възможността за подаване на заявка по всяко време е най-големият плюс за 32% от участниците.

Най-високият недостатък, който изтъкват респондентите, е високата лихва на този вид кредити. По-слабата защита на личните данни от небанковите финансови институции също е част от притесненията на гражданите.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: лихви | бързи кредити | потребители | теглене на кредит

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини