За три седмици Covid-19 унищожи 15 млн. работни места в САЩ

През миналата седмица над 6 млн. души са подали молби за помощ срещу безработица

Снимка: БТА

Коронавирусът COVID-19 продължава да нанася тежки удари на американската икономика и конкретно на наетите в страната. Броят на американците, които през последните 3 седмици са били съкратени заради пандемията, надхвърли 15 млн. души, пише Reuters.

Само през миналата седмица новите регистрации на безработни в бюрата по труда са били над 6 млн., като това е втората поредна седмица с такъв рекорден ръст. Всичко това произтича от строгите мерки на САЩ за ограничаване разпространението на коронавируса, които мерки рязко свиха икономическия растеж в страната.

Според данните на американското трудово министерство заявленията за първоначално кандидатстване за обезщетение за безработица през работната седмица до 4 април са били около 6.6 млн. Това е леко понижение в сравнение със седмицата преди това, данните от която са били ревизирани нагоре до 6.87 млн. заявления.

Днешният доклад от американското Министерство на труда подкрепя очакванията на икономистите, че през април в САЩ ще бъдат загубени до 20 млн. работни места. Миналия петък правителството обяви, че през март икономиката е изгубила 701 хил. работни места.

„Тези мрачни числа предполагат, че ще има нов рекорден срив на пазара на труда през април“, коментира Бен Бовино, старши икономист за САЩ в компанията S&P Global Ratings. „Америка сега е в рецесия и тъй като изглежда, че тя ще се задълбочава, въпросът е колко време ще измине преди страната да се възстанови“, добавя той.




Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: съкращения | САЩ | уволнение | американска икономика | коронавирус | COVID-19

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини