Срещата на ОПЕК + се отлага с няколко дни

Производителите на петрол се нуждаят от повече време за преговори, пише Reuters.

Снимка: БТА
17:00 04.04.2020

Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори – ОПЕК+ отложиха планирата видеоконферентна среща за 8 или 9 април. Първоначално беше съобщено, че тя трябва да се проведе този понеделник.

Като основна причина за отлагането на събитието се дава факта, че е необходимо повече време за преговори между производители на петрол относно съкращаването на доставките, заявяват източници на ОПЕК, цитирани от Reuters.

Списъкът с „гости“ на срещата е от решаващо значение, тъй като Саудитска Арабия заяви ясно, че ще намали производството на петрол само ако други страни, включително САЩ, поемат част от тежестта. Саудитска Арабия призова за срещата, заявявайки, че тя трябва да се стреми към „справедливо споразумение“.

Тръмп шокира пазарите в четвъртък, като заяви в Тwitter, че очаква Русия и Саудитска Арабия да намалят производството с около 10 млн. барела на ден - или приблизително една десета от световната нефтена продукция.

Производителите по целия свят вече изпитват болката от ценовата война, която започна преди месец, след като Русия блокира предложението на ОПЕК за свиване на добива. Саудитска Арабия агресивно обяви, че ще „наводни“ петролния пазар с евтин петрол, с цел да изземе клиенти от традиционните за Русия пазари.

Заради ниските цени на петрола се задава цунами от фалити в индустрията в САЩ, а в Канада на места производителите започват да работят на загуба.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | САЩ | Русия | среща | ОПЕК

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини