Telenor разделя бизнеса си на две

Компанията разделя търговските и инфраструктурните си дейности, като обособява ново дружество

Telenor разделя бизнеса си на две
~ 1 мин.
Мирела Вавова Мирела Вавова

PPF Telecom Group, която придоби мобилните оператори под марката Telenor в Централна и Източна Европа, обяви преструктуриране на своите активи. Компанията е приключила разделянето на търговските и инфраструктурните дейности в своите оператори в Сърбия, Унгария и България и създаването на три нови организации, които ще оперират в рамките на CETIN Group. 

Съгласно стратегията на проекта, Теленор България прехвърли активите си в телекомуникационна инфраструктура в новосъздадено независимо предприятие, CETIN България. Двете компании ще имат различни приоритети и различни бизнес модели и фокус на управление. 

„Теленор България ще се съсредоточи още повече върху нуждите на своите клиенти и търговските предложения към тях, докато CETIN ще се фокусира върху подобряването и внедряването на телекомуникационна и IT инфраструктура и тяхната експлоатация и поддръжка“, се казва в изявление на компанията. 

Инвестиционният фонд на чеха Петр Келнер придоби телекомуникационните активи на Теленор в Унгария, България, Черна гора и Сърбия преди две години. От 1 август 2018 г. те са част от PPF Group, доставчик на телекомуникационни услуги на шест пазара в Централна и Югоизточна Европа – България, Чешката република, Унгария, Черна Гора, Сърбия и Словакия. Групата има 17.2 млн. клиенти на мобилни услуги, 12 000 служители и приходи преди данъци, лихви и амортизации в размер на 1.4 млрд. евро за 2019 г. 

Новината за преструктурирането идва няколко месеца преди изтичането на лиценза на PPF за опериране под настоящата марка Telenor. Той е валиден до началото на 2021 г., като все още няма яснота дали ще бъде подновен, или ще последва ребрандиране. В края на май PPF регистрира нов домейн – Laa.bg, който повдигна въпроса дали това не е свързано с преименуване на мобилния оператор. Тогава от компанията отказаха да коментират слуха. 

Що се отнася до сегашното преструктуриране, от компанията уверяват, че то няма да повлияе по никакъв начин на отношенията с неговите клиенти. Те ще продължат да ползват продуктите и услугите на телекома, без да се налагат никакви промени в договорите им за мобилни услуги, нито в условията по тях, уточняват от Теленор България. 

„Целта на CETIN България е да приложи водещите бизнес модели в България, каквито вече се налагат в региона и по целия свят. Нашият екип от експерти ще продължи да надгражда вече изградената авангардна мрежова и ИТ инфраструктура и по този начин да допринесе за създаването на стойност и да отговори на нарастващото търсене и увеличените очаквания към комуникационните мрежи“, заяви главният изпълнителен директор на CETIN България Владимир Радойчич.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията: Facebook / LinkedIn / Viber / Instagram / Twitter / Google Новини / Threads