Лондон премахва карантината за пътуване до 75 държави

Пълният списък ще бъде публикуван днес или утре

Лондон премахва карантината за пътуване до 75 държави

Снимка: БТА

40349 ~ 2 мин. четене
Британското правителство се отказа от идеята си за създаването на т.нар. "коридори за пътуване", като вместо това ще освободи от карантина пътуването до 75 държави, за да може британците да пътуват спокойно на почивка, пише Telegraph.

Списъкът, който ще бъде публикуван днес или в петък, ще премахне забраната на външното ведомство за несъществени пътувания до почти всички дестинации в ЕС, британските територии, включително Бермудите и Гибралтар, и Турция, Тайланд, Австралия и Нова Зеландия.

Всички 75 са оценени като достатъчно нискорискови дестинации за летовници въз основа на разпространението на Covid-19, тъй като честотата на инфекцията им намалява и данните за развитието на заболяването са надеждни.

Това означава, че от понеделник, 6 юли, пътуващите до тези 75 държави вече няма да трябва да са в карантина в продължение на 14 дни след завръщането си във Великобритания, въпреки че се очаква някои страни, като Австралия и Нова Зеландия, да запазят граничния контрол и карантината до края на 2020 г.

Гърция, която се очаква да бъде в „зеления” списък с нискорискова оценка по правителствената система, е спряла полетите от Обединеното кралство до 15 юли поради по-високия процент на коронавирус във Великобритания.

САЩ, Русия и Бразилия ще бъдат сред страните в „червения“ списък, където забраната за несъществени пътувания ще продължи.

Швеция, която оглавява таблицата в ЕС с процент от 60 случая на коронавирус на 100 000 души население, се очаква да бъде класифицирана като "червена", докато Португалия с 20 на 100 000 също се смята за застрашена от риск след огнище в и около Лисабон.

Коефициентът на Обединеното кралство от 8.5 на 100 000 е на девето място след Люксембург, Сърбия, Украйна, Румъния, Чехия и Хърватия, показва анализ на официалните данни за коронавируса на Daily Telegraph.

Източници на изданието обаче потвърдиха, че Хърватия, популярна туристическа дестинация за британците, ще бъде в списъка от 75 държави, както и Турция, която има по-висок процент от 9.7.
Подкрепи Economic.bg