Тръмп: Първа фаза на търговската сделка с Китай ще донесе $250 млрд. на САЩ

Вече е време за старт на преговорите за „втора фаза“, каза президентът на Съединените щати

Снимка: БТА
18:35 16.01.2020

Съединените щати ще спечелят 250 млрд. долара от „първа фаза“ на търговското споразумение с Китай. Това написа президентът на САЩ Доналд Тръм в своя Twitter. Тръмп пише още, че сега „е идеалното време за започване на преговори по „втора фаза“ от споразумението“.

„Една от най-големите търговски сделки правени някога! Тя също така е добра за Китай и за нашите дългосрочните отношения. 250 милиарда долара ще се върнат в страната ни и сега сме в чудесна позиция за начало на втората фаза на преговорите. Никога не е имало нищо подобно в историята на САЩ! Следва USMCA (търговското споразумение САЩ - Мексико - Канада)!“, публикува той в личния си Twitter акаунт.

На 15 януари САЩ и Китай подписаха „първа фаза“ от търговското споразумение между двете държави. То регулира принудителния трансфер на технологии и защитата на интелектуалната собственост, както и гаранции да няма валутни манипулации. Също така се очаква Китай да увеличи с 200 млрд. долара покупките на американски стоки през следващите две години, пише Reuters.

Припомняме, че само ден преди официалното подписване на сделката САЩ решиха да премахнат Китай от списъка с валутни манипулатори. През август миналата година Съединените щати за първи път официално обяви Китай за валутен манипулатор, което допълнително ескалира търговската война с Пекин. След това централната банка на Китай позволи на юана да падне в отговор на новите американски тарифи.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | Тръмп

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини