Германия е напът да е първата страна, спряла АЕЦ и ТЕЦ-овете

Берлин планира да съпроводи спирането на централите с високи инвестиции във възобновяеми източници

Германия е напът да е първата страна, спряла АЕЦ и ТЕЦ-овете

Снимка: Снимката е илюстративна/ PxHere

Германия е напът да стане първата държава в света, отказала се както от атомните енергийни централи (АЕЦ), така и от топлоелектрическите си централи (ТЕЦ), пише Reuters. Това предвижда ново споразумение, което предвижда компенсации за работниците, компаниите и регионалните правителства в Германия при изключването на всички въглищни централи до 2038 г.

В малките часове на сряда срещу четвъртък правителството в Берлин е сключило сделка за над 40 млрд. евро с премиерите на германските региони, в които основната индустриална дейност е въгледобивът.

Някога в сърцето на германската индустрия, сега въглищните региони в провинция Северен Рейн-Вестфалия изпаднаха в трудни времена, тъй като традиционната тежка индустрия губи инерцията си. На въгледобивните региони в Източна Германия пък тепърва им предстои да се отърсят напълно от влиянието на четири десетилетия в комунистическа Източна Германия.

Целящо да гарантира, че германската икономика изпълнява целите си за понижение на емисиите парникови газове до 2030 г., спирането на атомните и топлоелектрическите енергийни централи ще бъде съпроводено от големи инвестиции във възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).
Коментари: 0