Сал по Дунав стана посланик на Дунавската стратегия на ЕС

Граждани могат да се качват на борда му по време на спирките на различните места по реката

50-тонен сал, изграден по технология от древни времена, тръгна по поречието на река Дунав. Първата му спирка е Видин, а за един месец трябва да стигне до Силистра. Предвидено е да спира и на българския, и на румънския бряг, съобщи Kmeta.bg.

Салът е обявен за посланик на Дунавската стратегия на Европейския съюз. На местата, където спира, се разпъват шатри с информационни материали за туристическите забележителности по реката. Във Видин под шатрите се настаниха и местни занаятчии и търговци на вина.

Проектът за сала е реализиран от Технологичен център-София, Сдружение за иновации и нови технологии и Сдружение за развитие на туризма в Тутракан. Негов ръководител е Юрген Айзеле, който е и един от пасажерите на сала. Капитан е Антон Антимов, а третият пътник е Иван Панкев.

Проектът предвижда салът да приема пасажери, но засега това се оказва опасно и невъзможно. Любопитни граждани обаче може да се качват на борда му по време на спирките на различните места по реката. Тежестта на сала е 50 тона.

В понеделник плавателният съд ще бъде проверен от инспектори на изпълнителната агенция "Морска администрация" - Видин, след което ще продължи движението си по реката.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Дунав | посланик | Pokemon Go

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини