"Зелената" стратегия на Европа струва скъпо на хората

За разлика от САЩ, където заради шистовия газ цените на тока са паднали значително, в ЕС електроенергията за домакинствата е поскъпнала средно със 17%

Стратегията на Европейската комисия (ЕК) да развива "зелената" енергия на всяка цена и да намалява въглеродните емисии, излиза скъпо на гражданите на държавите-членки в Европейския съюз (ЕС). За разлика от САЩ, където заради шистовия газ цените на тока са паднали значително, в ЕС електроенергията за домакинствата е поскъпнала средно със 17%, а за индустрията - с 21%.

Във Великобритания всеки шести гражданин плаща с 10% повече спрямо 2011 г., за да си осигурява достатъчно топлина в жилището. В средата на 2012 г. цената на електроенергията в България беше увеличена с 13% за домакинствата и с 16% за индустрията. Тогава енергийният регулатор оправда вдигането с многото ВЕИ централи, чиято електроенергия се изкупува на по-високи цени, а разликата се начислява във фактурите на хората.

В Германия електроразпределителните компании увеличиха с 18% таксата за "зелена" енергия, която добавят в сметките на крайните потребители и тя вече е 6.24 евроцента за киловатчас. С това увеличение германските граждани вече плащат третата най-висока такса сред всички страни в Европа.

Мощността на ВЕИ централите в Европа се оценява на 51 гигавата, което се равнява на мощността на всички фосилни централи или на общата производствена енергийна мощност на Белгия, Чехия и Португалия.

"Цената за финансиране на държавната политика в областта на възобновяемата енергия, социалната подкрепа и енергийната ефективност се увеличава по-бързо, от всяка друга компонента във фактурите за ток на клиентите", коментира за Reuters главният изпълнителен директор на германската RWE.

Наскоро италианската електроразпределителна компания Eni определи ситуацията като "извънредна" и предупреди, че липсата на конкурентоспособност ще доведе до срив на инвестициите в индустрията на Европа.

В резултат на всичко това вече се чуват призиви, целта "2020" да бъде изоставена и да се намали цената на тока. Дори самата Ангела Меркел обяви, че планира да намали субсидиите за ВЕИ централите, веднага щом сформира коалиционно правителство.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | зелена енергия | стратегия