19 нарушения от 20 проверени договора по еврофондовете

Те са главно в областта на възлагането и изпълнението на обществени поръчки

15:11 22.04.2015

Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) е установила общо 19 нарушения при проверка на 20 договора по еврофондовете през 2014 година. Това става ясно от писмо на директора на АДФИ Венцислав Георгиев до парламента, изпратено на 20 април 2015 г., предаде БГНЕС.

"При 18 от инспекциите, нарушенията са в областта на възлагането и изпълнението на обществени поръчки, и при една инспекция във връзка с изплащането на възнаграждения са регистрирани индикатори на измами", пише директорът на АДФИ Георгиев. 

"Неправомерното изплащане на възнаграждения е по програмата за "Рибарство". От установените случаи на нарушения при разходване на европейски средства при обществени поръчки: 5 са по Оперативна програма "Регионално развитие", 4 – по ОП "Административен капацитет", 2 – по ОП "Околна среда", 2 – по Европейски социален фонд. По един случай на нарушения са констатирани по Програмата за развитие на селските райони, "Рибарство", ОП "Конкурентноспособност", Европейското териториално сътрудничество Гърция-България. Нарушение е установено и по един случай по Европейския бежански фонд," се казва още в писмото.

То не съдържа конкретна информация за проектите, по които са установени нарушенията. Не са посочени и конкретните бенефициенти на средствата по европейските фондове.

Според писмото, АДФИ е издала 51 акта за установяване на административни нарушения. На прокуратурата са изпратени копия от 5 доклада за извършените финансови инспекции. Проверките са извършени след постъпили сигнали, както и въз основа на изпълнението на годишния план за контрол на обществените поръчки и анализ на риска.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: еврофондове | нарушения | Semi trucks | Майк Аденуга

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини