НЗОК ще финансира болници, определени с Национална здравна карта

Пари ще получават само тези, осигуряващи комплексно лечение

07:52 04.06.2015

Правителството одобри промени в Закона за лечебните заведения, с които се въвежда задължителна Национална здравна карта и се създава възможност за приватизация на болниците. В промените е записано, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще финансира само болнични заведения, посочени от Картата като необходими. Предвижда се още Здравната каса да плаща само за цялостно лечение на социално значимите болести. Така ще се прекрати сегашната практика – лечение на парче, и ще стимулира болници да се обединяват, обяви министърът на здравеопазването Петър Москов. 

Промените предвиждат Националната здравна карта да стане задължителна. Така ще се регламентира, че в населените места с достатъчен ресурс за лечение няма да се сключват договори с нови лечебни заведения. „НЗОК няма да има право след отрицателно становище на комисията по здравната карта да сключи договор с новооткриващо се, новостроящо се и замислящо се за строеж лечебно заведение“, заяви министърът. 

Статистиката сочи, че средно при 400 болници в цяла Европа, у нас те са 360. Сменя се и подходът на финансиране. Пари от Касата ще има само за онези, които осигурят цялостен пакет за лечение. Москов поясни, че това неминуемо ще наложи сливане на болници, предаде БНР.

„Държавата, националният фонд спира да финансира структури и започва да финансира лечение. Това неминуемо ще доведе икономически тези структури да пожелаят да се обединят. На мен ще ми бъде гарантиран пълният път на лечение, а няма да се случи така, че аз да отида в определена болница, тя да е узурпирала скъпата част от терапията ми, след което аз ще трябва да обикалям втора, трета, четвърта структура. В началото, ако някой иска договор с Касата, ще бъдат така добри да се обединят функционално, юридически, както намерят за добре, или както картата им препоръча.“ 

Така спорното бъдеще на диспансерите също намира решение в предложените текстове. „Областните карти ще дават становище, което дава 3 възможности – формално, юридическо сливане, функционално обединение и консорциум по реда на Търговския закон.“

За миналата година в България има повече отворени нови болници, отколкото казина, коментира Москов в пленарната зала. Там се проведе обсъждането на второ четене на промени в Закона за здравното осигуряване. „Тоест доходността, гарантирането на печалбата, възръщаемостта и бизнеспланът са осигурени през тази система на осигуряване много повече, отколкото е в казино“, обясни той. 

Ситуацията е такава, че министърът в момента е задължен да издава разрешително, а касата е задължена да сключва договор по закон с четиристотната или петстотната болница. 

Москов отбеляза, че именно НЗОК е институтът, който защитава правата и от името на пациентите сключва договори и изисква от лечебните заведения и изпълнителите цени, обеми. "Това, че сега касата е превърната във функция на системата на здравеопазването, а не във функция на интереса на здравноосигурения, е нещо, което с този закон се надявам да променим", посочи министърът.

За да се отговори на текстовете от Кодекса на труда за работното време на медицинския персонал, ще се регламентират 12-часовите дежурства на лекарите, но сумарно за месец на ден те трябва да са изработили 7 часа. „Всеки един български лекар отива в 8.00 часа вечерта на дежурство и си тръгва в 8.00 часа на следващия ден, това е медицински факт и ние просто привеждаме закона към реалността.“
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: закон | НЗОК | финансиране | болници | лекари | WannaCry | мегебайти | Занзибар | eSky

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини