Alibaba вдига логистична база край Бургас

Китайците може да инвестират над 100 млн. евро в морския град, очакват се стотици нови работни места

Фирма, която оперира най-голямата платформа за онлайн търговия в Китай Alibaba, проучва възможността за изгради логистична база край Бургас. Тя ще е нещо като разпределителен център за стоките, купени от европейците. Това съобщи Стамен Янев, шеф на Българската агенция за инвестиции.

Три часа водихме разговори с китайците, инвестицията е солидна – от 100 млн. евро нагоре, каза той. Подобна инвестиция би отворила и стотици нови работни места. Над 28 са запитванията за инвестиране в България, стойността на проектите, които евентуално ще се реализират, е 1,7 млрд. лв. Янев обаче пояснява, че осъществяването на всичките тези проекти не е 100% сигурно, тъй като някой може да се откаже или да се насочи към други страни, пише 24 часа”.

Основно интересът продължава да е към автомобилостроенето, машиностроенето и ауотсорсинга. „Помагаме с информация и за проекти в селското стопанство, въпреки че те са към министерството на земеделието. Проектите са за изграждане по нови технологии на големи оранжерии, които да използват отпадна топлина. Те са в близост до тецове, минерални води, около „Лукойл”, казва шефът на инвестициите.

Към този момент е сигурно, че има 14 нови преписки за сертифициране на проекти с клас „А”, „Б” и приоритетни инвестиции. Те са за 400 млн. лв. и след реализирането им ще се отворят 3000 нови работни места.

След инвеститорите е и „Магна пауъртрейн” – Пловдив, собственост на един от водещите в света доставчици на елементи за световната индустрия. Компанията разширява присъствието си в България. Magna има 305 производствени предприятия и 88 развойни и търговски центъра в 27 държави. Друг инвеститор е немската компания Osram, която строи завод за осветителни системи в Пловдив.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: проекти | Бургас | инвестиция | БАИ | аутсорсинг | Весела коледа | България алфа | Mundoro

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини