"Великобритания се превръща във васал на САЩ"

Еманюел Макрон, бивш министър на икономиката и кандидат за президент на Франция

17:17 27.01.2017

Великобритания се превръща в държава, подчинена на САЩ. Сътрудничеството с нея ще бъде изключително трудно, съдейки по „сериозните и обезпокоителни“ първи действия на държавния глава Доналд Тръмп. Това заяви бившият икономически министър и кандидат за президент на Франция Еманюел Макрон, цитиран от Reuters.

„Великобритания живя в равновесие с Европа. Но сега се превръща във васална държава, в младши партньор на Съединените Щати“, заяви Макрон пред френско радио.

Според него действията на новия американски президент може да превърнат САЩ в дестабилизиращ фактор на световната сцена. „Това, което се случва с първите изявления и действия на Тръмп, е изключително сериозно и обезпокоително. На първо място действията му показват, че ще имаме една Америка, която провокира... Америка, която дестабилизира неща, градени в продължение на десетилетия“, обясни Макрон.

В предишни изказвания бившият министър бе изразил увереност, че Тръмп ще поддържа тесни връзки с Европейския съюз, но в настоящото интервю призна, че ситуацията се е променила. „Това показва, че САЩ вече няма да бъдат в състояние да организират глобализацията и да бъде в ролята на световен полицай, заедно с Европейския съюз“, прогнозира Макрон.

„Непредсказуемите действия, гневните изблици и фактът, че при управлението на Тръмп САЩ се обръщат най-вече към вътрешните си проблеми вече не могат да гарантират сигурността на Европа“, обобщи Еманюел Макрон.

Британският премиер Тереза Мей, която е в САЩ, за да проведе разговори с Тръмп, иска подновяване на „специалните отношения“ между Лондон и Вашингтон, по времето, когато нейното консервативно правителство предоговаря отношенията между Острова и Европа.

Говорейки за Тръмп, Мей се пошегува, че „противоположностите се привличат“, с което сигнализира за промяна в британската външна политика, която се доближава все повече до тази на Тръмп.

Проучванията на общественото мнение във Франция показват, че бившият инвестиционен банкер Макрон, който участва като независим кандидат в президентски избори, се доближава до лидерите в надпреварата – консерваторът Франсоа Фийон и водачът на крайната десница Марин льо Пен.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | Великобритания | САЩ | сигурност | Доналд Тръмп | публикации | дигитализиране | кредитор на БДЖ | Hristina Lisnik | европейски дълг | дълг на ЕС

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини