Най-харесваните и най-неодобряваните политици у нас

Най-важните качества за бъдещия президент - честен, патриот и експерт

09:33 30.08.2016

Премиерът Бойко Борисов остава с най-високия рейтинг сред българските политици. Той получава одобрението на 46,7% от българите, докато 45,8 на сто имат лошо мнение за него. Това показват данните от проучване на „Маркет линкс” от средата на август. 

Настроенията към лидера на АБВ Георги Първанов са по-скоро негативни. Той получава 29,2% одобрение срещу 60,5% неодобрение. Позициите, които имаше той преди две години, бяха с около 15 пункта на одобрение по-високи, обясни социологът Добромир Живков пред бТВ.

АБВ изпадна в политическа изолация и от центъра, и от ляво. Самата личност на Първанов има капацитет да привлече избиратели на президентския вот, но трудно ще спечели изборите, коментира социологът.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова към момента почти два пъти надхвърля електоралния потенциал на БСП, но недоверието към нея преобладава.

Лидерите на десните формации страдат от силен негативизъм. Две трети не одобряват Радан Кънев, но 15% имат позитивно отношение, става ясно още от проучването на „Маркет линкс”. Лидерът на ДОСТ Лютви Местан е най-неодобряваният политик у нас.

Ако парламентарните избори са днес, ГЕРБ би получила подкрепа от 23,7%, БСП – 13,1%, ДПС – 5,4%, ПФ – 5,2%, АБВ – 3,5%, РБ – 3,2%, а „Атака” – 2,4%.

ГЕРБ като управляваща партия с най-голяма електорална база е доста балансирана като положително и отрицателно отношение. Всички други партии са с превишаващо отрицателно отношение, коментира социологът.

ДПС е с най-голямо неодобрение – 88,9%, следвани от ДОСТ с 83,8%. От около година сме в по-силна патриотична вълна, която неизбежно дава отражение на нагласите към тези две партии, подчерта Живков.

Предстоящите избори може да доведе до някакви размествания. Според избирателите най-важните качества за бъдещия президент на България са да мисли за народа, да е отговорен, честен, патриот и експерт. Ако кандидатът е достатъчно силна и разпознаваема личност и е жена, тя категорично може да бъде избрана.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: политика | одобрение | политици | програма на The Founder Institute | методика на изчисление

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини