Русия се отказва от лихвите за "Белене"

Условието е да платим всичко дължимо до 15 декември

10:24 26.10.2016
Русия се е съгласила да се откаже от лихвите, дължими за неизползваните реактори за АЕЦ "Белене". Това съобщиха от Министерство на енергетиката след проведени днес разговори между министър Теменужка Петкова и първият зам.-изпълнителен директор на "Росатом" Кирил Комаров. Споразумението между НЕК и "Атомстройекспорт" /АСЕ/ е подписано днес.

При пълно погасяване на задължението на или преди 15 декември 2016 г. АСЕ ще се откаже от натрупаните след излизане на арбитражното решение лихви (лихва от 14.06.2016 до 15.12.2016 г., която възлиза на 23,8 милиона евро). 

В случай, че плащането се извърши в периода 16-25 декември 2016 г., АСЕ ще се откаже от 55% от лихвите, натрупани след постановяване на решението. 

При подписване на настоящото споразумение НЕК извърши доброволно частично плащане в размер на 5 млн. евро, което бе приспаднато от общата дължима сума на главницата.

Постановената от арбитража в Женева сума възлиза на 601,617,133 евро (главница и лихва) след корекция от Трибунала на грешки при изчисление, които възлизат общо на 20.9 милиона евро.

Арбитражът е информирал страните, че изчислителните грешки в решението ще бъдат коригирани. След получаване на одобрение от МТК арбитражният състав ще постанови Допълнение към решението, което ще бъде съобщено на страните.

След пълното изплащане от НЕК към АСЕ,  НЕК ще е изпълнила всички свои задължения съгласно арбитражното решение. НЕК ще дължи единствено разходите за съхранение и поддръжка на оборудването с дълъг цикъл на производство (ОДЦП -б.р. - реакторът) и спряно ОДЦП. Българската страна ще извърши инспекция на завършеното ОДЦП до 5 декември тази година, по време на която ще бъде прегледана и свързаната документация, поддържана в руските производствени заводи. След пълно заплащане на дължимите суми, НЕК ще има право да приеме ОДЦП. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: дълг | НЕК | лихви | АЕЦ Белене | споразумение | плащане | LG Electronics

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини