Държавата ще финансира без лимит процедури ин витро

Броят им за всеки отделен случай ще се преценява от лекарите

Снимка: Pixabay
12:29 17.05.2017
Държавата осигурява безлимитно финансиране на ин витро процедури. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет.

"Бяхме поели ангажимент още от предишните кабинети, както и в предизборната кампания. Затова днес сме приели доклад, осигуряваме финансиране - колкото докторите преценят, че е целесъобразно, ефективно и щади съответно и жените", уточни министър-председателят.

"Изцяло даваме възможност на докторите да определят колко - 3-4-5-6 процедури, колкото преценят и поемат ангажимент. Слязох лично да ви го кажа, защото чух многократно, че сме се отказали от това свое обещание. Извинявам се, че със 7 дни сме закъснели, но трябваше не само да се осигурят парите, но и съответния инструмент това да се случи“, заяви още Борисов, цитиран от "Фокус". 

Финансовият министър Владислав Горанов уточни, че с днешното решение се осигурява "финансов ресурс толкова, колкото е необходимо", затова не е посочена конкретна сума. Той припомни, че през 2016 г. за политики за асистирана репродукция от държавата са били осигурени 12 млн лв.

Здравният министър проф. Николай Петров допълни, че с това решение се намаляват сроковете за одобряване на двойките, които кандидатстват за ин витро процедури, увеличава се броят на опитите и се дава възможност на жени с онкологични заболявания също да кандидатстват пред фонда.

Д-р Георги Стаменов, изтъкнат специалист в ин витро оплождането и Мария Янева, председател на фондация "Искам бебе", организацията - инициатор на създаването на държавен фонд за асистирана репродукция, благодариха пред журналисти на подкрепата на правителството.

Стаменов отбеляза, че са създадени условия фондът да заработи още по-бързо. Двойките, подали документи ще бъдат одобрявани в рамките на пет-шест месеца. България става сред трите държави в Европа, които обръщат най-сериозно внимание на ин витро процедурата, подчерта Стаменов.

Той каза още, че фондът за асистирана реродукция ще може да реимбурсира замразяване на яйцеклетки и ембриони на хората с онкологични заболявания. Онкологията напредна много и има възможност за излекуване на тези хора, които след заболяването губят репродуктивните си възможности, отбеляза специалистът.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате на нашата страница във Facebook или да използвате нашия RSS фийд, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: финансиране | МС | процедури | решение | ин витро

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ