Холандски град направи светофари на асфалта за смартфон-любители

Така гледащите в екрана ще пресичат безопасно улиците

Смартфон манията достигна до такива размери, че вече се превръща в опасност за хората. Често шофьорите предизвикват пътни инциденти, докато карат и пишат съобщения или следят социални мрежи. Същото важи и за пешеходците, които вървят по улиците, загледани в екрана си, и дори не поглеждат, пресичайки.

Холандският град Бодегравен намери разрешение за смартфон-зомбитата, за да им спести неприятни инциденти, като постави светофари на асфалта. 

Градските власти в сътрудничество с холандската компания „HIG Traffic Systems“ са внедрили по улиците необичайна предупредителна система, която може да се види дори и от напълно погълнатите от устройствата хора. Тази система е интегрирана с уличните светофари и е реализирана във вид на разположени по тротоарите LED ивици.

Проектът е получил името „+ Light Line“ и по същество играе ролята на дублаж на светофарните сигнали за пешеходците, повтаряйки цветовете му: зелен – за движение, червен за стоп, мигаща светлина – подготовка.

Идеята на проекта се състои в това човекът, който се е вгледал в електронното си устройство, с периферното зрение непременно да забележи сигнала под краката си, пише Kaldata.com.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: смартфон | асфалт | Холандия | светофари | мания | пешеходци | Бодегравен

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини